Jelentést hordozó színek

Mit üzennek a színes kutyapórázok?

Illusztráció: depositphotos.com
Győr+
2022.11.04. 17:01

Ha meglátunk egy kutyát színes pórázon sétálni, többnyire olyasmire gondolunk, hogy milyen trendi, de jól mutat, milyen szuperül választott a gazdi. Az viszont aligha jut eszünkbe, hogy a póráz színével talán ennél sokkal többet is szeretnének üzenni nekünk, pedig a színeknek fontos jelentésük lehet.

Idegen kutyákhoz kérdezés nélkül odamenni, hozzányúlni az utcán egyáltalán nem illik, sőt, mondhatni tilos és kifejezetten veszélyes is lehet, hiszen nem tudhatjuk előre, milyen az eb temperamentuma – barátságos, nyugodt, játékos vagy épp félénk, bizalmatlan, agresszív. Így jobb, ha betartjuk: nem simogatjuk meg csak úgy más négylábúját, hiába tűnik cukinak, és olvadunk el tőle első látásra. Ha ilyesmi mégis megfordulna a fejünkben, a legjobb, ha előbb a gazdiktól kérdezünk, akik egyébként az is lehet, hogy már a kedvencük pórázának színével is igyekeznek fontos üzeneteket közvetíteni kutyájukról a járókelők felé. A színek jelentései még kevésbé ismertek és elterjedtek, pedig nagyon hasznos információval gazdagodhatunk, ha tudjuk, miről is van szó.

Nézzük hát, mit szeretnének nekünk üzenni a gazdik pórázválasztással!

Illusztráció: depositphotos.com

Citromsárga
(Ember, kutya maradjon távol!)

Ha egy kutyán sárga pórázt látunk, az azt jelenti számunkra, hogy maradjunk távol, és a kedvencünket se engedjük a közelbe, mert ez a négylábú egyáltalán nem vevő a barátkozásra. A Yellow Dog Project azzal a céllal indult útjára, hogy jelezze, vannak kutyák, akiknek sokkal nagyobb igényük van a személyes térre, mint másoknak. Ez adódhat abból, hogy félősek, hogy mentettek és nem jól szocializáltak, ismerkednek a környezetükkel, betegek, vagy épp tüzelnek, a lényeg, hogy nem szeretik, ha idegenek simogatják őket.

Piros
(Agresszív kutya!)

Ha piros, akkor tilos – juthat eszünkbe, és milyen jó is, ha erre asszociálunk egy piros póráz láttán, hiszen valóban nagy eséllyel azt próbálja jelezni felénk a gazdi, hogy kutyája agresszív, nem kér az idegenek közeledéséből, megfelelő térre van szükségük a nyugodt sétához.

Narancssárga
(Csak emberek közeledhetnek, kutyák nem!)

A narancssárga szín az emberekre nézve jót jelent, hiszen az ilyen színű póráz csak a többi kutya társaságának kerülésére hívja fel a figyelmet. Az ilyen jelzéssel sétáló ebek szívesen veszik az emberek közeledését, persze minden esetben csak a gazdájuk engedélyével, kérdezés után. A többi kutyussal azonban szeretnék kerülni az interakciókat, rájuk nem reagálnak jól.

Zöld
(Szabad a közeledés embernek és állatnak is!)

Mintha csak zöld utat kapnánk a gazditól, a póráz színe ebben az esetben azt próbálja közvetíteni felénk, hogy ettől a kutyustól a járókelőknek és négylábú kedvenceiknek sem kell tartaniuk, hiszen végtelenül barátságos jószágról van szó, aki szívesen veszi emberek és állatok közeledését is. Persze itt is érvényes a szabály, hogy mielőtt bármit is tennénk, kérdezzük meg a gazdát!

Fehér
(Látássérült, hallássérült kutya)

Ha fehér botot látunk, az egyértelműen jelzi számunkra, hogy látássérülttel találkoztunk. Ez a fehér pórázzal sincs másképp: azt mutatja általában, hogy az állat nehezen vagy egyáltalán nem lát, és sok esetben a hallásával is vannak problémák. Ha gazdájától engedélyt kapunk a kutya megsimogatására, fontos odafigyelnünk arra, hogyan közeledünk felé. Először mindig az orrához tegyük a kezünket, hogy szagmintát vehessen, és tudja, hogy egy új emberrel ismerkedik.

Citromsárga, piros, narancssárga, zöld és fehér – ha ezeknek a pórázszíneknek a jelentését az eszünkbe véssük, máris nagyobb harmóniát teremthetünk a kutyasétáltatók és a járókelők között. Fontos üzeneteket közvetítenek ugyanis, amelyek megkönnyíthetik a mindennapjainkat.

Akinek nincs még négylábú kedvence, de szeretne maga is a gazdik közé tartozni, és sétáltatná saját csodakutyáját, annak szívből ajánljuk figyelmébe Mylo kutyust, a Győr+ Mancsok rovatunk egyik gazdikeresőjét, aki a Győri Állatmenhelyen várja, hogy hazavigyék.

Forrás: nlc.hu

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #állatok | #állattartás | #kutya |