Három trükk autósoknak

Mit tehetnénk a szélvédő párásodása ellen?

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.12.19. 14:17

Az autósok nagy problémája télen, hogy a lecsapódó pára miatt nem látunk ki az ablakon, s ez nemcsak bosszantó, veszélyes is egyben. Néhány egyszerű praktikával azonban felvehetjük a harcot a párásodással.

Ismerős a helyzet, hogy elindulunk az autóval, és néhány percen belül elhomályosodik a szélvédő, mert bepárásodik? Ilyenkor hiába próbáljuk törölgetni, a pára újra és újra visszatér, és az sem jelent valódi megoldást, ha az ablak lehúzásával javítanánk a helyzeten, mivel az meg az jármű felfűtésének nem kedvez.

Ilyenkor, akinek automata légkondicionálóval felszerelt autója van, annak elég bekapcsolnia a “Defrost” funkciót, azaz a leolvasztást, ami azzal segít nekünk, hogy a szélvédőre meleg levegőt fúj, így szabadítva meg a jégtől, hótól, s a nem kívánatos párától is. Manuális klímával is orvosolható a helyzet, csak kissé bonyolultabban. „Először is indítsuk be az autót. Bár hosszú ideig alapjáraton melegíteni gazdaságtalan, zajos és környezetszennyező, a néhány percre, míg kívülről letisztítjuk az üvegeket (időjárástól függően jégoldóval és -kaparóval, vagy csak simán a jégkaparó gumijával), járassuk a motort. Eközben a fűtést állítsuk a leghidegebb fokozatra, a belső keringetést kapcsoljuk külsőre, a ventilátort a legnagyobb fokozatba, a hátsó szélvédő fűtését pedig kapcsoljuk be. Az ablakokat húzzuk le, vagy hagyjuk nyitva az ajtót” – javasolta a Totalcar.

Vannak olyan bevethető praktikák is, amelyekkel megpróbálhatjuk megelőzni a szélvédő párásodását, s így a rossz látási viszonyokat vezetés közben. Érdemes ezekre fókuszálnunk, hogy aztán ne a probléma kellős közepén, bosszúsan kelljen cselekednünk.

3 trükk párásodás ellen

1. Páramentesítő spray

Létezik például az ablaküvegre fújható páramentesítő spray. Ez egy vékony réteget képez az üvegen, és segíthet megelőzni a pára kialakulását – bár természetesen ennek hatékonyságáról is megoszlanak a vélemények.

2. Macskaalom

Aki az abszurd megoldások híve, az akár egy kevésbé esztétikus trükkel is megpróbálkozhat: mégpedig azzal, hogy macskaalmot tölt zokniba, és azt helyezi el a műszerfalon, az ugyanis rendkívüli nedvszívó képessége miatt magába zárja a levegőben lévő nedvességet, amely páraként csapódna le a szélvédőre. Ennek hátránya, hogy nem mutat valami jól, és indulhat a takarítás, ha véletlen kilyukad a zokni, vagy valamiért kiborulna a macskaalom az autónkba.

3. Borotvahab

A borotvahabot is segítségül hívhatjuk párataszító tulajdonsága miatt. Ha vastagon bekenjük az üveget borotvahabbal, majd alaposan letöröljük róla, akkor van rá esély, hogy a pára még nyomokban sem jelenik majd meg.

Forrás: divany.hu

Kapcsolódó témák: #Autós hír | #praktikák | #tél |