Porviharról is tehetünk bejelentést az Időképnél

Csollán Tamara Fotó: Mireider Máté
2023.04.13. 16:12

Körülbelül egy hónapja történt az M1-es autópályán az a halálos áldozatot is követelő tömegkarambol, amelyben 5 kamion és 37 jármű ütközött össze az erős szél okozta porátfúvás miatt. A horrorbaleset óta is számos alkalommal adtunk hírt viharos erejű széllökésekről, amelyek következtében jelentősen csökkentek a látási viszonyok az autópálya egyes szakaszain. A márciusi baleset kétséget kizáróan felhívta az emberek figyelmét a jelenség veszélyeire. Mit tudunk tenni, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek az ilyen és ehhez hasonló tragédiák? Hogyan cselekedjünk, ha porviharba kerülünk? Nagy-Kurunczi Ritát, az Időkép meteorológusát kérdeztük.

A meteorológus mindenekelőtt elmondta, a jelenség alapvetően nem túl gyakori hazánkban, évente mindössze néhány alkalommal fordul elő hasonló mértékű porátfúvás: „Ezek a helyzetek szerencsére nem szoktak a mostanihoz hasonló balesetet eredményezni, emiatt nem volt eddig ekkora visszhangja ezeknek az időjárási eseményeknek. Tavaly például január végén alakult ki egy hasonló szituáció, akkor egy napon belül hol a havat, hol a port hordta a viharos szél. Az azt megelőző évben, május 5-én egy közel 100 km/órás széllel érkező hidegfront a Velencei-tó térségében eredményezett hasonló időjárási eseményt.”

Azzal kapcsolatban, hogy mit kell tennünk akkor, ha egy porvihar közepén találjuk magunkat, a szakember a következőket javasolja: “Amennyiben útközben egy porvihar közepén találjuk magunkat, mindenképpen lassítsunk, tegyük ki a vészvillogót, de ha van rá lehetőség, húzódjunk félre és várjuk meg, míg a jelenség véget ér!”

A meteorológus érdeklődésünkre az Időkép applikációjának legújabb funkcióját is bemutatta. Korábban 26 különböző időjárási jelenségről (ezek a felhőzetet jellemző információk, a különböző csapadékfajták vagy éppen a köd, pára) küldhettek be úgynevezett észlelést az alkalmazás felhasználói, ez a közelmúltban +1 elemmel, a porviharral bővült. Beküldött észlelésünkhöz fotót is tudunk csatolni, de lehet videót feltölteni, kommentet írni vagy éppen élő közvetítést is indíthatunk.

„Észlelőink az Időkép Android és iPhone applikációjában, valamint a weblapon tudják az oldalra belépve kiválasztani az észlelési segédletből a porvihar lehetőségét, mely beküldés után egyből megjelenik az Időkép térképen. Az Időkép térképen mindig az elmúlt egy óra észlelései láthatóak, valós időben” – ismertette a szakember az észlelés beküldésének a folyamatát.

Nagy-Kurunczi Ritát arról is kérdeztük, érezhető-e nagyobb figyelem az emberek részéről a tömegkarambol óta: „Korábban nem volt arra lehetőség, hogy felhasználóink porvihart észlelhessenek, de úgy érezzük, hogy szerencsére gyorsan bekerült a köztudatba, hogy már erre is van mód. Azóta 2-3 alkalommal már előfordultak kisebb-nagyobb porátfúvások, melyről egyből beszámoltak észlelőink is, fotók, felvételek kíséretében.”

A meteorológus hozzátette, az alkalmazást azért is érdemes lehet letölteni, mert a felhasználók push üzenetet kapnak arról is (más egyéb időjárási eseményekkel együtt), ha a közvetlen környezetükben porvihar van, ezzel figyelmeztetve őket arra, hogy még óvatosabban, még körültekintőbben közlekedjenek az utakon.

Korábban írtuk: