Kánikulában is körültekintően a kiskedvencekkel

Győr+
2024.06.24. 09:28

Közös közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hogy szerdától szombat éjfélig újra életbe lép a harmadfokú hőségriasztás. A saját védelmünk mellett, gondolnunk és cselekednünk kell a környezetünkben élő állatok védelméről is. A részletekről Királyfi Péter számolt be szerkesztőségünknek.

A városi környezetben a társállatokat, madarakat, gazdasági haszonállatokat érinthet, akár életveszélyes helyzetet is előidézve a magas hőmérséklet – hívta fel a figyelmet beszélgetésünk kezdetén a szakember. Királyfi Péter hozzátette: Ügyeljünk a megfelelő minőségű, mennyiségű ivóvíz meglétére, elérhetőségére. Cseréjét naponta tegyük meg kutyáink, macskáink, díszmadaraink számára. Lakáson belül védelmet nyújt a kövezett (járólapos) helyiségek gyakori hideg vízzel való felmosása. Hatásos az állat pihenőhelyén enyhén vizes fekhely biztosítása, valamint a kora reggeli, késő esti, éjszakai átszellőztetése lakásunknak. A szabadban tartott – ingatlanon belül – tartott állatnak a mozgási lehetőség mellett árnyékos területet, búvóhelyet alakítsunk ki.

A helyi rendelet tiltja a közterületen macskák, itatását, azonban a rettentő testhőmérséklet közeli, vagy már feletti melegben kirakott víz életet menthet. Ez humánum szempontjából, a hőségriasztás idejére vonatkozó időben elfogadható lehet – árulta el érdeklődésünkre az önkormányzat ellenőrzési referense.

Királyfi Péter egyúttal kiemelte, hogy a kutyák sétáltatását este, reggel végezzük lehetőség szerint rövidebb távokkal. A napközbeni séta alkalmával ügyeljünk, hogy a felforrósodott út felülete, komoly égési sérüléseket okozhat. Célszerű sétáltatáskor kis palack vízzel menni, itatás, test hűtés céljából. Jeges víz használata nem tanácsos. Keressük sétakor az árnyékos részeket.

Gondolni kell a vadon élő madarak szomjúságának enyhítésére, amit kertes területen itatóedény, teli vizesvödör kirakásával oldhatunk meg.

A gazdasági haszonállatok közül a rovarok, így a méhek, az életük kockáztatásával továbbra is még serényen dolgoznak érdekünkben. Az itatásuk (méhész is végzi) a megmentésük mellett gazdasági érdek. A több (akár 3-4 km) gyűjtési távolságból visszatérő méh megszomjazhat, innia kell, így az előbb említett módszerekkel segíthetjük őket. “Nagyon fontos minden állat tulajdonosnak az ilyen fennálló időjárási viszonyoknál a “jó gazda” módjára történő különös figyelem megtartása. A nagy meleg megterhelő az élő szervezetnek, ezért sok egészségügyi problémát okozhat az állatoknál is. Különös tekintettel legyünk beteg, túl fiatal, öreg állatainkra! – mutatott rá a szakember.

A túlzott napon tartózkodásnak a napszúrás, hőtorlódás lehet veszélyes következménye. “Ügyeljünk, hogy autóban ne hagyjuk magára állatunkat, mert ilyenkor percek alatt a külső hőmérséklet “résnyi ablak” mellett is duplájára emelkedhet. Amennyiben a melegben, a szokásostól eltérő hangulatot, viselkedést tapasztalunk, az elsősegéllyel (hűtés) egyidőben keressünk fel az állatorvost” emelte ki Királyfi Péter.          

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos