Januári időjósló hiedelmek

J. Kovács Andrea Fotó: Pixabay
2023.01.18. 19:20

2023-ban nem hozta meg a fagyot Piroska sem. Eleink időjárásjelző napnak tartották január 18.-át. A népi megfigyelések szerint ugyanis, ha ilyenkor fagy, még negyven napig kitart a hideg, ellenkező esetben közeleg a tél vége.

Hirdetés

Ezen a napon nem dolgoztatták az igavonó állatokat. Kedves szokás volt, hogy az eladósorba került lányok piros kendőt kötöttek, ezzel jelezve, hogy év végéig szeretnének férjhez menni.

Január 20-a viszont már tavaszébresztő nap, mert ekkortól megindul a nedvképződés a gyümölcsfákban.

Két nappal később, Vince napján a borászok figyelték az időjárást. Ha január 22-én esik, akkor sok boruk lesz, de ha nem, a pince üres marad. Elterjedt a hiedelem, miszerint sok bort kell inni, ha jó termést szeretnének.

Fontos napnak számított január 25-e, a pálforduló. Az elnevezés Szent Pál megtérésére utal. Az Újszövetség szerint a damaszkuszi úton az addig a Krisztust követőket üldöző Saul egy jelenés hatására megtér és a népek apostola lesz. A néphit az időjárás gyökeres megfordulását várta ettől a dátumtól. Azt tartották, ha napos, szép az idő, még sokáig lesz hideg. Ám ha ködös reggelre ébredtek, a legrosszabbtól tartottak: „Ha Pál fordul köddel, ember meghal döggel.”

A gazdaság jövőjére is következtettek: Pálforduló hogyha tiszta, bőven terem mező s puszta. Vagyis a jó idő jó termést jelent, a köd a jószág pusztulását, a szélvihar pedig háborút – vélték a régiek.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #hagyomány | #időjárás | #népi megfigyelések |