Itt a tavasz, ismét nyeregben

Győr+ Illusztráció: depositphotos.com
2024.05.15. 13:59

A kellemes időjárás beköszöntével egyre többen ülnek motorkerékpárra országszerte, így Győr-Moson-Sopron vármegyében is, ezért az utakon nagyobb mértékben kell figyelnünk egymásra!

Az elmúlt pár napon, sajnálatos módon több olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt vármegyénk útjain, amelyben motorkerékpáros is érintett volt.  

A motoros balesetek megelőzése érdekében a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

Alapvető szabályok, mint a körültekintés „intézménye” fontos dolog. Közlekedési balesetet okozhat az a sofőr, aki az úttesten megfordulva a szemből érkező motoros elé fordul. Legfőbb probléma a figyelmetlenség, de veszélyes a szemből érkező erős napfény, mivel az elvakíthatja a jármű vezetőjét. Ilyen esetben lehetőség szerint egyik kezünkkel árnyékoljuk el az erősen szembe sütő napsugarakat, hajtsuk le a napellenzőt! Fontos a tiszta szélvédő! Bármilyen furcsa, de sokszor tapasztalhatjuk, hogy az üveg belülről koszosabb, mint kívülről. A klímától és a fűtéstől a szélvédő elzsírosodik belül és sokszor minimumra csökkenti a biztos kilátás lehetőségét. 

Az úgynevezett pályaelhagyásos motoros balesetek is gyakorta előfordulnak az utakon. Itt az okok összetettek lehetnek. 

Eltúlzott sebesség, a saját magunk és járművünk határainak feszegetése. Bármennyire is érezzük a motorkerékpárunk kanyarodási tulajdonságait, akkor sem motorozunk a közúton tartalékképzés nélkül! Az egyik kanyarban szépen, biztonságosan le lehet nyomni a motort egyik oldalra és kiváló visszajelzéseket küld a futómű, valamint jól reagál a gép a finom hátsó fékkel történő befordításra. Viszont a másik kanyarban akár eltérő tapadások, burkolathibák, poros úttest rész stb. várhatnak a motorosra. Ez már csak akkor derül ki, ha beletettük ledöntve a gépet a kanyarívbe. Akkor sajnos járhatunk úgy, hogy kevés korrekciós lehetőségünk marad. Ezt fejeli meg adott esetben az, hogy itt már egy valós veszélyhelyzet küszöbére navigálta magát a motoros. 

Soha ne feszegessük a határainkat! Erre való a pályamotorozás, ahol tényleg biztonságos körülmények között engedhetünk utat az adrenalinnak. A közút erre nem alkalmas és nincs jogunk sem a saját, sem a másik partner életét, testi épségét kockáztatni!

Fontos tudnivalók még autós és motoros közlekedési kontextusban. Viszonylag kevés autós tudja, hogy mielőtt az első szélvédő mosásába kezd, menet közben bele kell néznie a belső visszapillantó tükörbe, hogy megbizonyosodjon arról, nem közlekedik-e mögötte motoros!  Amennyiben ezt elmulasztja, egy jól beállított ablakmosó fúvóka mosópermetét is bele tolhatja a menetszél a motoros arcába, amely balesetveszélyes helyzetet teremt. 

A motorkerékpáros balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kétkerekűt vezetők különösen fokozott óvatossággal közlekedjenek, és soha ne feledjék, hogy a közúti közlekedés védtelen résztvevői közé tartoznak! Vezetéstechnikai szempontból nem szabad megfeledkezni arról, hogy tavasszal több hónapos kihagyás állhat egy motoros mögött, ezért a szokásosnál körültekintőbben kívánatos megtenni az első utakat!

Szöveg: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság
Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #közlekedésbiztonság | #motorozás | #rendőrség |