Itt a tavasz, irány a terasz!

J. Kovács Andrea Fotó: KÖBI/Márkusné Konrád Réka
2023.03.06. 17:02

Melegszik az idő, elkezdődhetnek a kerti munkák. De mit csináljon, akinek nincs kertje? A jó időn felbuzdulva a Környezetvédelmi Osztály munkatársai is nekiláttak az ültetésnek.

Herman Etelka osztályvezető lapunknak elmondta: „Szerencsére a társasházban élőknek sem kell lemondani a friss házi termesztésű zöldségekről, fűszernövényekről. Elég egy kis erkély, terasz, ahol a virágok mellett fűszernövényeket, zöldségeket lehet termeszteni, ezzel hozzájárulva a család szükségleteinek kielégítéséhez. A saját termésnél nincs finomabb, ráadásul tudjuk, hogy az vegyszermentes is. A növényekről való gondoskodás rendszert és színt vihet a szürke hétköznapokba.

Mielőtt nekilátunk a kertészkedésnek, fontos felmérni a terasz adottságait. Egész nap éri a napfény vagy árnyékos? Ennek alapján érdemes kiválasztani, hogy milyen növényt nevelünk. A balkonkertek esetében kiemelt szerepet kap a helykihasználás. Ilyenkor a tejfölös-, joghurtosdobozok is hasznosak lehetnek. Zöldséget magról már márciusban nevelhetünk, de ha csak később jött meg a kedvünk, vásároljunk palántákat, s a fagyosszentek elmúltával kezdhetjük a munkát.

Kipróbálhatjuk a hagyma, a paradicsom, a paprika és a salátafélék ültetését is. Sőt, akár gyümölcsöt is termelhetünk az erkélyen, a csüngő szamóca például folyamatosan ízletes termést kínál.

Ültessen ön is otthonában paradicsomot, paprikát vagy bármilyen fűszernövényt, és küldjön folyamatosan a fejlődéséről fotókat, és ossza meg tapasztalatait Messengeren a ZÖLDGYŐR-rel! A beküldött képeket közzétesszük közösségi oldalainkon.

Kapcsolódó témák: #gyümölcs | #kertészkedés | #tavasz | #Zöld Győr | #zöldség |