Állatvédelem

Így óvd meg cicádat a tél veszélyeitől!

Illusztráció: Ács Tamás
Tóth Vivien
2022.01.11. 10:13

Sokszor a zord időjárás és a havazás sem állítja meg a kijárós macskákat a kalandvágyuk kiélésében. Legjobban úgy lehet megóvni őket, ha a mínuszokban bent tartjuk a lakásban és nem engedjük ki őket. Azonban ha erre nincs lehetőség, akkor cikkünk segítségével megtudhatja, miként segítheti át cicáját a hideg időjárás okozta viszontagságokon.

Sokan úgy gondolják, hogy a macskák természetüknél fogva önálló lények, és nem szabad őket korlátozni a szabadságukban. Az a négylábú, amelyik így nő fel kölyökkora óta, azt bizony nehéz megakadályozni, hogy ne vágyjon ki a természetbe a fagyokban is. 

A macskák vastagabb bundát növesztenek télen, valamint az étvágyuk emelkedésével a zsírréteg is megnőhet a bőrük alatt. A téli bunda segít, hogy a csapadék ne érje el a bőre felszínét, azonban a szakadó hóeséstől ez sem fogja megvédeni, és könnyen átfagyhat. 

Felelős állattartó révén nem elég a természetre bízni a dolgot, hanem a gazdi dolga, hogy megvédje macskáját a kihűléstől és a betegségektől.

Biztosítsunk száraz, szélvédett alvóhelyet

Ha a házba nem szeretnénk beengedni, viszont van kazánházunk, vagy melléképületünk, akkor egy cicaajtó segítségével biztosíthatjuk, hogy a zord mínuszok ellen behúzódhasson átmelegedni.

Ahogy a kinti kutyáknak van kerti házuk, úgy a cicáknak is készíthetünk kisebb nyílással egy fagymentes odút, amit kibélelhetünk szalmával, vagy puha meleg plédekkel.

Figyeljünk a kihűlés jeleire, ezzel akár az életét is megmenthetjük. Ha a macska hazatérve bágyadt, remeg, bizonytalan a mozgása, illetve lassul a légzése, akkor vigyük be a házba és fokozatosan kezdjük el felmelegíteni.

Illusztráció: Freepik

A hideg időjárásban az immunrendszer működése is csökken, könnyebben kap el betegségeket, így a legapróbb jeleknél is érdemes orvoshoz vinni kedvencünket. Télen nagy veszélyt jelent a cicákra a fagyálló folyadék, amit mindig tartsunk elzárva, hiszen az erős méreg végzetes lehet számukra. Figyeljünk az autó motorterére is, amit elindulás előtt érdemes megkopogtatni néhányszor, ugyanis a macskák szeretnek behúzódni oda a hideg elől.

Fordítsunk gondot a megfelelő táplálék biztosítására

Érdemesebb ilyenkor magasabb minőségű eledelt adni a cicáknak, ami biztosítja az optimális vitamin és fehérje tartalmat, és erősíti az immunrendszerét. Nyári időszakhoz képest ajánlott több élelmet kirakni, mert a téli időszakban több energiára van szükségük a túléléshez.

Illusztráció: Freepik

Figyeljünk a víz és az étel halmazállapotára, mivel ezek pillanatok alatt meg tudnak fagyni a kinti mínuszokban. Sűrűn cseréljük a vizes tálja tartalmát, valamint a konzervet is csak addig hagyjuk elől amíg elfogyasztja a számára megfelelő mennyiséget.

Kapcsolódó témák: #állattartás | #macska | #tél |