Tippek szülőknek

Így maradj egészséges, ha a gyerek beteg!

Illusztráció: Pixabay
Bodrogi Sára
2022.10.17. 14:02

Akinek bölcsődébe, óvodába vagy iskolába jár a gyermeke, annak ismerős a helyzet, hogy ha a csemetét ledönti valamilyen betegség, az valószínűleg végigmegy az egész családon. Milyen egyszerű praktikák léteznek, hogy a szülők mégis valahogy kivédhessék a betegségeket, és ne kapjanak el mindent a gyerkőcöktől? Adunk néhány tippet!

Hirdetés

A gyermekeket gyakran ágyba kényszerítik a betegségek, de milyen jó volna, ha legalább az őket ápoló felnőtteket nem döntené le lábukról, így megkönnyítve a kis betegek ellátását, ápolását, és elősegítve a gyorsabb gyógyulást. Itt is fontos az elővigyázatosság, hiszen sokat tehetnek a szülők azzal, ha picit odafigyelnek, és betartanak néhány semmiségnek tűnő aranyszabályt, így felvéve a harcot a kórokozók ellen, elkerülve, hogy oda-vissza adják egymásnak a betegségeket családjukon belül.

Természetesen a megfelelő immunerősítés ebben az esetben is nagyon fontos, de ezen túl a femina.hu négy tuti tippet gyűjtött össze, amelyeket védőpajzsként használhatunk beteg gyermeket ápoló szülőként. Lássuk csak, melyek ezek!

1. Fertőtlenítés naponta

Nagyon fontos, hogy szülőként odafigyeljünk a különböző asztalfelületek, a villanykapcsolók és kilincsek fertőtlenítésére is, hiszen 90%-uk esetében elég pár óra ahhoz, hogy elszaporodjanak rajtuk a vírusok. Egyes kórokozók akár több napig is életben maradnak, veszélyt jelentve a lakás egészséges lakóira. Az evőeszközök, poharak fertőtlenítésére is ügyelni kell, és arra, hogy ne használjuk egymás után ezeket. Célszerű a mosogatásnál is külön szivacsot használni a beteg gyermek evőeszközeihez.

2. Fürdőszobai elővigyázatosság

A frottír törölközőkön hihetetlen gyorsasággal szaporodhatnak el a kórokozók egy-egy felületes kézmosás után. Nagyon fontos, hogy alaposan mossunk kezet, a törölközőket pedig ilyenkor érdemes lehet gyakran kimosni vagy papírtörlőre cserélni. A betegnek ajánlott saját kéztörlő. A kemény szappannal is átadhatjuk egymásnak a betegséget, érdemes ilyenkor a folyékony szappant, a pumpás verziót választani, és a pumpát is gyakran fertőtleníteni.

3. Szellőztetés

A szellőztetés mindig kulcsfontosságú, de betegség idején még inkább fókuszba kell, hogy kerüljön. Egy-két óránként nyissunk ablakot, cseréljük a levegőt a szobában!

4. Papírzsebkendő

A használt zsebkendőket ne vágjuk zsebre, de ne is hagyjuk szét a lakás különböző pontjain, tele bacilusokkal. Fontos, hogy azonnal dobjuk ki a szemetesbe, de akár gyűjtődobozokat is kihelyezhetünk a szobákba, hogy a gyermek bárhol is legyen, könnyen eldobhassa használat után a zsebkendőt. Orrfújás után pedig alaposan mossunk kezet!

Illusztráció: Pixabay

Forrás: femina.hu

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #betegség | #család | #egészség |