Húsvéti ételmentés

Földvári Gabriella Illusztráció: Pixabay
2025.04.21. 09:27

A húsvéti ünnepi ételekből – amennyiben nem fogytak el, és már a könyökünkön jön ki a főtt sonka, főtt tojás, kalács kombó – a hétköznapi vacsorára készíthetünk néhány egyszerű, de finom fogást.

A sonkát felhasználhatjuk például bablevesfőzéshez, vagy sonkás tésztát is készíthetünk belőle. Legjobb, ha kockatésztát főzünk ki, a sonkát apróra vágjuk, tojást tejföllel, sóval, fehérborssal kikeverünk. A kifőtt tésztára szórjuk a sonkát, beborítjuk a tojásos-tejfölös masszával, megszórjuk sajttal és mehet is a sütőbe. De a felkockázott sonka nagyon jó melegszendvics- vagy pizzafeltétnek is. Kikeverhetjük tejföllel, mustárral vagy majonézzel, túróval, esetleg sajtkrémmel, valamint adhatunk hozzá különféle zöldfűszereket.

A megmaradt főtt tojásokból legegyszerűbb, ha tojáskrémet készítünk. Ennek összeállításánál csak a fantáziánk és az ízlelőbimbóink szabnak határt. A retro tojáskrémhez vaj, tejföl, majonéz, mustár, újhagyma, só és bors szükséges. A mediterrán változat szerint apróra vágott kapribogyót, szardellakrémet, pici citromlét, oregánót vagy bazsalikomot tegyünk a tojásokhoz. A medvehagymás változathoz szintén tejföl, majonéz, só, bors és sok-sok aprított medvehagyma szükséges, amelyet megszórhatunk pirított szezámmaggal – pirított kenyéren az igazi.

A megmaradt kalácsból pohárkrémet készíthetünk. A kalácsszeleteket megforgatjuk tejszínben, majd nyakon öntjük a kedvenc ízesítésű pudingunkkal. A tetejét csokisziruppal, tejszínhabbal díszítjük. Aki puding helyett inkább a mákot vagy a diót kedveli, úgy járjon el, hogy ezeket tejben cukorral forralja fel, és ezzel öntse le a kalácsszeleteket. A felnőttek tojáslikőrrel is meglocsolhatják a tetejét!

Kapcsolódó témák: #ételek | #Hölgyvilág | #húsvét |