Hirdetés
Ünnepvárás

Hogyan érdemes készülni az ünnepekre?

Fotó: Pixabay
Dr. Radics Judit
2021.12.13. 07:19

Legnagyobb meglepetésemre a boltokban már szeptember végén, október elején feltűntek a karácsonyi kellékek, akkor úgy éreztem ez még nem a szeretet ünnepéről, hanem a fogyasztásról szól.

Hirdetés

Érdemes jó előre ,,rákészülni”

Mégis, hogyan készüljünk a karácsonyra, miről is szóljanak az ünnepek? Elsőként is érdemes jó előre „rákészülni”, mert a kapkodás, a sietség elveheti a hangulatát. A karácsony az év végéhez esik közel – hamarosan követi az új év –, így érdemes átgondolni, szükségünk van-e bármilyen megújulásra? A készülődést már november eleje táján lehet kezdeni a szanálással, a felesleges holmiktól való megszabadulással, rendcsinálással. A rend, a lakás átláthatósága a megújulásunk része lehet, összekötve a takarítással, amit nem érdemes közvetlenül az ünnepek előtti időszakra hagyni, hiszen akkor fáradtan „esünk be” a karácsonyfa alá.

Hirdetés

Az együtt töltött idő felértékelődik

Mivel a mai kor embere számára a szabadidő egyre kevésbé áll rendelkezésre, így érdemes átgondolni, tudunk-e ezen változtatni? A válasz elsőként lehet az, hogy ugyan hogyan is lehetne a napi munka, a számtalan elfoglaltság és feladat mellett, mégis kiderülhet, hogy talán nem teljesen kizárt, hogy sikerül. Sőt, nem csupán az ünnepek idejére, hanem hosszabb távon is. Ennek az egyéni módját mindenki saját magára kell, hogy szabja, és mindenképpen számolni kell vele, hogy a megszokott rutinból muszáj hozzá kimozdulni – de ki szokott derülni, hogy megéri! Kinek-kinek kedve szerint, egy esti séta, egy közös kártyázás, legfőképpen beszélgetés akár csupán 15-20 percre igen nagy előrelépés lehet! Előbb-utóbb mindnyájan tapasztaljuk, hogy amit szeretnénk megvalósítani, beiktatni mindennapjainkba, az sikerül. Orvosként mondhatom, hogy meglátjuk, ezzel nem csupán aktuálisan érezzük magunkat jobban tőle, de testi-lelki egészségünkre hosszabb távon is igen kedvező hatást gyakorolunk vele.

Ha lehetséges, személyesen

Az utóbbi évtizedben a kommunikáció erősen eltolódott az elektronikus forma irányába: telefon, SMS, e-mail, Facebook, hogy csak a leggyakrabban használtakat említsük. De a szórakoztatás is könnyen elérhető az internet révén – ami azt eredményezi, hogy ki sem kell mozdulni a szobából, a számítógép, a laptop, az okostelefon elől –, és máris megkapjuk, elérjük, amit szerettünk volna. Ez azonban mindenképpen csalóka. Mert bár hasznos lehet, a személyes emberi, társasági kapcsolatot nem pótolja, sőt leépítheti. Így különösen a közelgő ünnep kapcsán érdemes átgondolni, változtathatunk-e bármit rajta? Hívjuk meg rokonainkat, de barátainkat is, és ha meghívást kapunk, feltétlenül fogadjuk el, mozduljunk ki! Azonnal ki fog derülni, milyen jó is személyesen találkozni egymással.

Az ajándék kérdése

Legutoljára pedig érintsük a karácsonyi ajándék kérdését. Változott a piac: mára gyakorlatilag minden elérhetővé vált. Az idősebbek még emlékezhetnek, télen egy kiló banánért, mandarinért hosszú sorok álltak az üzletek előtt, az utóbbi évtizedekben viszont már túlkínálat alakult ki. Így az ajándékozás során két dolgot érdemes szem előtt tartanunk: vágyott dolgot ajándékozzunk a megajándékozónak, hogy bizonyosan örömet okozzunk számára. A másik figyelmet igénylő szempont, hogy felesleges holmi vásárlásába ne essünk bele –, gondoljuk át, csakugyan valódi örömet okozunk-e vele, és nem csupán formaság vagy kiadás, amiről még az is kiderül, hogy a helyet foglalja, kihasználva sosem lesz. Ne érezzük magunkra kötelezőnek az „adás” kérdését, nagyon is lehetséges, hogy például egy személyes találkozás nagyobb örömet okoz. Az ünnepre pedig mindig érdemes úgy készülni, hogy az ünnepi jelképek – karácsonyi díszek, girlandok, arany-piros színek megjelenése a lakásban, sütés-főzés – hangoljon rá bennünket a karácsonyi hangulatra.

Cikkünk szerzője pszichiáter, pszichoterapeuta, alvásszakértő főorvos.

Kapcsolódó témák: #advent | #karácsony |
likeold
a fb oldalunkat