A karácsonyi időszak egyik nagy kedvence a magyar specialitásnak számító szaloncukor. Számos fajtája létezik és már a 19. századi megjelenése óta nagy népszerűségnek örvend.
Ezzel az egyenként gondosan becsomagolt édességgel nem csak a kulináris élvezet volt a cél, hanem a díszítés is egyben, hiszen a szép színes, csillogó és mintás csomagolásban tündöklő édességek a szalonban álló karácsonyfák ékessége is volt.
Magyarországon a szaloncukrot kezdetben kézzel készítették, de a 19. század végén megjelentek az első fondantkészítő gépek, amelyek a Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester által alapított, első magyar gőzüzemű csokoládégyárban működtek.
A boltok polcai roskadásig tele vannak finomabbnál finomabb szaloncukrokkal, a legtrendibb alapanyagokat használó gyártók termékeitől a retró finomságokig mindent megtalálunk.
Ha mégis úgy döntünk, hogy otthon készítjük el, a saját ízlésünknek megfelelő édességet, akkor mutatunk néhány receptet és tippet, amelyek jól variálható és költséghatékony alapanyagok felhasználásával, remek időtöltést kínáló gyártásra invitálnak.
Kókuszos csokiálom:
Hozzávalók:
- 100 g kókuszreszelék
- 150 g sűrített tej
- 2 tábla jó minőségű étcsokoládé, de lehet tejcsoki is
Elkészítése:
Felmelegítjük a sűrített tejet és hozzáadjuk a kókuszreszeléket. Elkeverjük és hagyjuk hűlni.
Egy tálcát sütőpapírral bélelünk és a masszából kiskanálnyi adagokat veszünk ki. Kis hengereket formálunk belőle és a felolvasztott csokiba mártjuk őket. A tálcára felsorakoztatva fagyasztóba pihentetjük minimum 30 percet.
Egyszerű és nagyszerű ahogyan a csoki roppan a desszertünk tetején. Becsomagolhatjuk sütőpapírba vagy bonbonos papírba is, de egy karácsonyi tálban is nagyon jól mutatnak.

Kicsivel több hozzávalóból igazi gourmet szaloncukrot varázsolhatunk, amely kézműves ajándékként is megállja a helyét.
Marcipános, narancsos karácsonyi csoda:
Hozzávalók:
- 200 g marcipán
- 30 g darált dió vagy mandula
- 15 g narancshéj
- 50 g narancslé
- 10 g rum vagy rumaroma
- 150 g étcsokoládé
Elkészítése:
A narancslét a rummal és a reszelt narancshéjjal kicsit összefőzzük. Hagyjuk kihűlni. Addig a marcipánt lereszeljük nagy lyukú reszelőn és hozzáadjuk a diót és a narancsos keverékünket is. Könnyen kezelhető masszává gyúrjuk és szép téglalapot formázunk belőle. Betesszük a fagyasztóba 3 órára pihenni. Ez idő alatt szépen összeáll és könnyen kezelhető lesz a masszánk. 25-30 kis bonbont tudunk majd formálni belőle, amelyeket szintén vissza kell tenni a mélyhűtő szekrénybe 1 órára. Ez után már csak a csokoládé felolvasztása és a narancsos szaloncukrok mártása maradt.
Annak sem kell lemondani a karácsony ízeiről, aki nem fogyaszthat cukrot vagy szeretne egészségtudatosan táplálkozni.
Datolyás, cukormentes szaloncukor:
A datolya egy olyan hozzávaló, amelytől édes és egyben ragacsos, csoki szerű lesz a szaloncukrunk.
Kimagozott datolyát, aszalt sárgabarackkal, dióval és narancslével robotgépben összedaráljuk. Itt azért nincsenek pontos arányok, mert ez valóban ízlés dolga. A lényeg, hogy egy gyúrható masszát kapjunk. A diót helyettesíthetjük mandulával vagy akár kókusszal is.
Nedves kézzel szaloncukrokat formázunk belőle és olvasztott étcsokoládéba mártjuk.
Sütőpapíron pihentetjük, majd készen állnak a csomagolásra, természetesen a kóstolás után.
Érdemes kipróbálni a recepteket és különböző hozzávalókkal variálni. Akár a gyerekeket is befoghatjuk a formázásba és persze a minőségellenőrzésbe is.