Hathavi csúcson az arabica kávéfajta ára

MTI Illusztráció: Pixabay
2023.04.17. 19:22

Az arabica kávéfajta ára hathavi csúcsra emelkedett a szűkös kínálat miatti aggodalmak közepette.

Az arabica kávé ára az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i májusi határidős jegyzésében fontonként (1 font=45,36 dekagramm) 2,00 dollár fölé, tavaly október közepe óta nem látott szintre emelkedett hétfőn.

A legfrissebb adatok szerint az ICE által felügyelt arabica kávékészletek négyhavi mélypontra estek.

A Kolumbiai Kávétermelők Szövetsége (Federación Nacional de Cafeteros de Colombia – Fedecafé) arról számolt be a múlt héten, hogy a márciusi kávéexport Kolumbiában, a világ második legnagyobb arabicatermelő országában éves szinten 19 százalékkal esett.

A világ kávétermelésének nagyjából 75 százalékát adó arabica fő termőterülete Brazília, ahol az IBGE, a Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet a múlt héten 0,3 százalékkal csökkentette az ország idei arabicatermésére vonatkozó előrejelzését.

Illusztráció: Pixabay

Eközben a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) előrejelzése szerint az idén is jelentős kínálati hiány várható a kávépiacon, elsősorban a latin-amerikai arabicatermelő országok termelési problémái miatt. Az ICO becslése szerint 2023-ban a globális kávéfogyasztás 1,7 százalékkal nő éves összehasonlításban.

A kínai kávéfogyasztás is jelentősen bővül, a Daxue Consulting piackutató cég arról számolt be, hogy a kínai kávépiac teljes értéke 2025-re mintegy 32 milliárd dollár lesz, a becsült éves növekedés eléri a 22 százalékot.

Az arabica mellett a fennmaradó mintegy 25 százalékot a robusta kávéfajta teszi ki, amelynek fő termőterülete Vietnam és Indonézia.

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #kávé | #kávékészítés |