Halászlé-kóstolóval indult a reggel a GyőrPlusz Rádióban

Baksa Erika Fotó: O.Jakócs Péter
2025.11.13. 13:52

Ahogy azt már megszokhattuk, a 14 éves Győr+ Rádió továbbra is a város hangja: minden nap izgalmas, érdekes vagy éppen vicces témákkal szórakoztatják a hallgatókat. Csütörtök reggel sem volt ez másképp – ezúttal kanálcsörgés és ínycsiklandó illatok töltötték meg a stúdiót.

A bevállalós rádiós csapat, az online médiásokkal kiegészülve ugyanis egy különleges gasztrokalandba vágott: élő adásban kóstoltak különféle halászleveket, és azonnal megosztották a tapasztalatokat a hallgatókkal.

Smack halászlével indult a kóstoló

A kóstolást a smack halászlével kezdték – Havassy Anna Katalin online újságírónk szemfülességének köszönhetően került a stúdióba a különleges instant verzió. Kata egy kis forró vízzel keverte össze, és máris elkészült a gyorsleves. Bár ízében hozta az „instant” levesekre jellemző mellékízt, a csapat szerint egészen ehető volt – igaz, a tészta spagettihosszúsága miatt kissé nehézkesen lehetett kanalazni.

Hazai ízek: bajai és bajcsi halászlé

A következő körben bajai halászlé került az asztalra – természetesen gyufatésztával és egy kis csípős darált paprikával, ahogy az autentikus változathoz illik. A bajai halászlé különlegessége, hogy nem készül alaplé, a hal, a hagyma, a víz és a pirospaprika aránya adja meg a sűrűségét. Leggyakrabban pontyból főzik, de többféle hal – például keszeg vagy harcsa – is kerülhet bele.

A bajcsi, más néven győri halászlé ezzel szemben alaplével és passzírozással készül. A hal fejét, farkát és kisebb darabjait megfőzik, majd az így kapott sűrű alapba kerülnek a pontypatkók vagy harcsadarabok. Kenyérrel fogyasztják, és természetesen ebből sem hiányozhat egy csipet erőspaprika.

A finomságok sora itt még nem ért véget, mert egy desszertet is az asztalra került. Pehelykönnyű túróspitével fojtottuk le a tízórait.

A közös főzés élménye mindent visz

Bármelyik változatot is választjuk, az biztos, hogy a jó minőségű pirospaprika és a bőséges hagyma nélkülözhetetlen eleme a halászlének.

A Győr Pluszos csapat végül egyetértett abban, hogy bár a smack leves gyorssegélynek megteszi, az igazi élményt a közös főzés adja.

Érdemes tehát összegyűjteni a családot, barátokat vagy kollégákat, és együtt elkészíteni egy finom, házias halászlevet – legyen az bajai vagy győri.

Ha pedig nincs kedvünk, lehetőségünk közös főzésre, akkor már kaphatunk igazán finom vödrös változatokat is. A lényeg, hogy olyan jókedvűen fogyasszuk, ahogyan ezt mi tettük ma reggel.

Érdemes megnézni a rádióban készült fotókat is:

Galéria: O.Jakócs Péter

Itt pedig meg is lehet hallgatni a hümmögést kostolás közben:

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Győr+Reggel | #halászlé |