Szokásaink nyomában

Hagyományokkal és népszokásokkal teli november

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.11.04. 15:49

Ahogy haladunk végig az év napjain, úgy jönnek elő a színesebbnél színesebb hagyományaink és népszokásaink. Az ősz utolsó hónapjához, a novemberhez érve is fel tudunk idézni jó néhányat ezek közül.

Ha novemberi hagyományokról esik szó, akkor legtöbbünknek a halottak napja, a mindenszentek és a Márton-nap jut eszébe, de Szent András havában ennél jóval több szokást említhetünk: téli időjárásjóslás és szerelmi jövendölések is jócskán akadnak régről.

Nézzük csak, a halottak napján és a mindenszenteken túl milyen hagyományok színesítik ezt a hónapot! Itt van például a száraz november, ami igencsak divatba jött mostanság, de azt már kevesen tudják, hogy ez a szokás nem új keletű, régről ered. Már elődeink is figyeltek arra, hogy novemberben megvonják maguktól az alkoholt, s helyette inkább gyógynövényekből készült teákat fogyasztottak. Ilyenkor az egészséges étkezésre is nagy hangsúlyt fektettek: gyakran ettek tojást, mézet és gyümölcsöt, viszont kerülték az állatok fejhúsából készült ételeket.

Ami a Márton-napi népszokásokat illeti: régen úgy tartották, hogy ha november 11-én fagy, esős karácsonyunk lesz, ha viszont szép napsütéses az idő, akkor kemény tél várható. Ezen a napon mosni és teregetni sem lehetett, hiszen az a hiedelmek szerint ezek az állatok pusztulásához vezettek.

Ekkor lehetett viszont először újbort inni, és ajánlott volt libát vágni, mivel ahogy a mondás is szól: „Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”.

November 19-éhez érve, Erzsébet napjához is kapcsolódnak népszokások: az őszi munkák zárónapján a párnájuk alá lopott leányinget tettek a legények, hogy megálmodják, ki lesz a jövendőbelijük. A népi megfigyelés szerint ilyenkor az időjárás sokszor megváltozik: ha addig enyhe idő volt, utána hideg következik, a hideg után pedig enyhülés.

Erre a napra datálták az első hóesést is, mondván: „Erzsike megrázza dunyháját”.

November 25-éhez, Katalin napjához is köthetők szerelmes jövendölések. Az a fiú, aki Erzsébet napján nem tudta meg a párjának kilétét, 25-én is tehetett egy próbát: ha egész nap böjtölt, reménykedhetett abban, hogy álmában megjelenik szerelme. Ami a lányokat illeti: a legenda úgy tartja, hogy ha ilyenkor a hajadon lány mezítláb ágat lop egy gyümölcsfáról, majd vízbe teszi, és az karácsonyig kizöldül, akkor bízhat abban, hogy a menyegzője napja már közel van.

A következő időjárásjósló hagyomány is november 25-éhez fűződik, miszerint: „Ha Katalin locsog, akkor karácsony kopog”. Tehát nem sok esélyt adtak a fehér karácsonyra, ha esős volt ez a nap.

A babona egyébként úgy tartja, hogy a november hónap szülöttei kész főnyeremények: kifejezetten szerencsések, bölcsek, intelligensek, takarékosak, becsületesek, okosak és igazságszeretők.

Forrás: nlc.hu

Kapcsolódó témák: #hagyomány | #népszokás |