Magyar ritkaságok

Ezekről a fiúnevekről ki hallott már?

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.10.19. 13:22

Teljesen változó, hogy a szülők épp milyen elv alapján választanak gyermeküknek utónevet, vannak, akik épp a ritkaságok közé tartozó neveket kedvelik, és ezekből is van bőven, bár néhányat igencsak furcsának találhatunk.

Köztudott, hogy a Bence, a Máté, a Levente, a Dominik és a Marcell nevek listavezetők hazánkban, ezeket adják ugyanis leggyakrabban fiaiknak a szülők. A névadás előtt viszont van, aki elgondolkodik esetleg azon is, milyen névvel tűnhet ki gyermeke például az óvodás csoportjából, és melyek azok, amelyeket kiáltva a játszótéren sem szalad oda három gyerkőc.

Nem mindenkinek fontos, hogy ritka nevet találjon gyermekének, de ha valaki épp nem mindennapi, Magyarországon anyakönyveztethető fiúnevek után kutatna, akkor van bőven, amelyek közül válogathat. Ezek között is vannak rendkívül megosztó, igencsak furcsán hangzó nevek is, most mutatunk néhányat: Tonuzóba, Srídhara, Zebadiás, Zotmund, Vezekény, Prahlád, Ragnar, Pellegrin, Korbinián, Ond, Naftali.

De ezekkel a fiúnevekkel még nem ért véget a lista. Vannak például olyan keresztnevek, amelyeket latin sorozatok ihlettek: Orlandó, Lorenzó, Armandó, Álváró, Ernesztó.

Olyanok is akadnak, amelyeket más szövegkörnyezetből már ismerünk, de fiúnévként talán eszünkbe sem jutottak volna: Torna, Vulkán, Tenger, Vérbulcsú.

Földrajzi helyeket jelölő nevekkel is illethetjük gyermekünket: Vértes, Tétény, Buda, Solymár, Tarcsa, Ipoly.

Ezek mellett olyan neveket is találunk, amelyeknél az az érzésünk támadhat, hogy félregépelték, de valóban így írjuk őket helyesen: Zombor, Terenc, Lemmi.

A névadásnak nagyjából tehát csak a képzeletünk szabhat határt, hiszen rengeteg anyakönyveztethető nevet találunk, amelyek közül válogathatunk, akár a hagyományok hívei, akár az igazi ritkaságok megszállottjai vagyunk. Mindenki dönthet saját belátása szerint.

A legnépszerűbb utónevekről korábban már írtunk, ezekről IDE kattintva olvashatnak!

Illusztráció: Pixabay

Forrás: divany.hu

Kapcsolódó témák: #család | #gyermekek |