Hirdetés
Régóta Hanna és Bence a legnépszerűbb

Minek nevezzelek?

Illusztráció: Győr+ Archívum
Hajba Ferenc
2021.05.31. 08:40

Tíz éve a legtöbb szülő a Hanna nevet adja leánygyermekének. A fiúknál 2001 óta a Bence vezeti a névsort.

Hirdetés

Az utónév választás a gyermeket váró szülők kedvelt és kötelező foglalatossága. A közvéleménykutatások szerint általában az anya döntése érvényesül, de sok családban még a nagyszülők is beleszólnak abba, hogyan hívják az újszülöttet.

A vallásos családokban közkedveltek a bibliai nevek. Jónéhányan, ha nem is tömegesen,  a különlegességeket kedvelik, s filmsorozatok hőseinek anyakönyvezhető neveit adják a gyerekeknek. Akadnak, akik az alliterációra is figyelnek, tehát, hogy azonos hanggal, betűvel kezdődjön a gyermek vezeték- és keresztneve.

Hirdetés

Nyelvészek arra hívják fel a figyelmet, hogy ügyeljenek a szülők a két név harmóniájára, s vigyázzanak, nehogy a vezetéknév utolsó, s az utónév első szótagja értelmes, de sokszor nevetséges vagy bántó szót alkosson.

A Belügyminisztérium nyilvántartása alapján a Központi Statisztikai Hivatal most jelentette meg a magyarok által az utóbbi húsz esztendőben leginkább kedvelt lány- és fiúneveket. Erről a KSH egy interaktív ábrát is készített, ami IDE kattintva is elérhető.

Ezek szerint a legfrissebb sorrend a lányoknál: Hanna, Anna, Zoé. Őket követi Léna, Luca és Emma. A Hanna név tíz év óta a legnépszerűbb. 2018-ban a Zoé megelőzte az Annát. 2009-ben még a Jázmin volt a legnépszerűbb, 2000-től 2003-ig pedig legtöbbször a Viktóriát jegyezték be az anyakönyvekbe.

A fiúk névsorrendjét jelentős fölénnyel már húsz éve a Bence vezeti. Most második a Máté, harmadik pedig a Dominik. Őket jelenleg Levente, Noel és Dániel követi. 2005-től 2017-ig a Levente volt a harmadik legkedveltebb fiúnév.

Kapcsolódó témák: #család | #színes |
likeold
a fb oldalunkat