Kutatási eredmények

Érdemes zoknit húzni alváshoz?

Illusztráció: Pixabay
Bodrogi Sára
2022.10.18. 16:20

Nagyon megosztó, hogy ki milyen hálóruhára esküszik, így az is, hogy valaki húz-e zoknit alváshoz vagy sem. Vajon hogyan hat ránk, ha a zokni viselése mellett döntünk?

Hirdetés

Nyáron kevesen gondolkodnak el azon, hogy elővegyék-e alváshoz a zoknit a fiókból, ahogy azonban hűvösebbre fordul az idő, ezt a meleg ruhadarabot is egyre többen választják, hogy komfortosabban teljen számukra az éjszaka. Megoszlanak a vélemények arról is, hogy egészséges-e egyáltalán az éjszakai viselése. A témában számos kutatás született.

Milyen hatása lehet a zokninak a testünkre és az alvásunkra?

A kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy a zokni azt is képes befolyásolni, hogy milyen gyorsan alszunk el. A kutatásban résztvevő felnőttek közül azok, akik felmelegített vagy normál hőmérsékletű zoknit viseltek, gyorsabban merültek álomba, mint azok, akik nem.

Ez azzal magyarázható, hogy a zokni befolyásolhatja a test belső hőmérséklet-szabályozását, így közvetve az alvásciklust is. Az ember testhőmérséklete az éjszaka folyamán csökken, hajnali négy körül éri el a minimumát. A lábak és a kezek felmelegítése az erek tágulásával, vazodilatációval jár, ez fokozza a bőrön keresztül történő hőleadást, ami csökkenti a test maghőmérsékletét. A folyamat eredményeként az agy úgy érzékeli, hogy eljött az alvásidő.

Az éjszakai zokniviselés a menopauzával együtt járó, a nyugodt alvást jelentősen nehezítő kellemetlenségek enyhítésében is segíthet. Sőt, a tudósok szerint megelőzheti a tünetek fellángolását a kezek és a lábak lehűlésével, az ujjvégek elszíneződésével járó Raynaud-kór vagy az ujjak átmeneti vérellátási zavarát eredményező Raynaud-szindróma esetén.

Illusztráció: Pixabay

Forrás: femina.hu

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #alvás | #egészség | #kutatás |