Tisztítási kisokos

Ennyiszer kellene mosni a télikabátokat

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.11.25. 18:42

Eltérő lehet, ki hányszor mossa a télikabátját, és hogyan. De vajon mit ajánlanak a szakértők, hányszor lenne ideális ezeknek a tisztítása?

Hirdetés

Zord a november, sokan előkapták a rejtekhelyről a télikabátot, hogy ne fázzanak odakint a zimankóban. Változó, hogy ki milyen kabátot választ magának a leghidegebb évszakra, nemcsak színekben, de még anyagokban is nagy eltérés lehet. Ahogy abban is, hogy ki hogyan óvja, ápolja a téli holmikat. Egyik oka, hogy kevesebbet mossuk a kabátokat, talán az, hogy mindennap szükség van rájuk a hidegben, ráadásul nagy méretük miatt kevésbé férnek bele a mosógépbe, nehezebben is száradnak meg. Persze ezek nem lehetnek kifogások, azért nagy szükség van arra, hogy ezeket a ruháinkat is alaposan megtisztítsuk, főleg azért, mert igencsak ki vannak téve az időjárás viszontagságainak és a szennyeződéseknek.

Vajon mi lenne az ideális a szakértők szerint, hányszor kellene kimosnunk a télikabátokat?

A válasz erre eltérő lehet, nagyban függ például a kabát anyagától, s attól is, milyen gyakran viseljük, ugyanis egyes darabok többször igénylik a tisztítást.

Abban azért egyetértenek a kutatók, hogy megvásárlás után, első viselés előtt mindenképpen érdemes kimosnunk a télikabátot is, ahogy a többi ruhával kapcsolatban ezt már megszokhattuk, s arról is írtunk korábbi cikkünkben, hogy milyen káros hatásai lehetnek a mosatlan anyagoknak.

A We Do Laundry szerint a gyapjú- és bőrkabátokat például elég csak egyszer-kétszer kimosni évente – november elején és január végén –, ugyanis ezeket kevesebbet hordjuk, így akár az is előfordulhat, hogy egyetlen tisztítással megússzuk az egész téli szezont. Mi a helyzet a gyapjúalapú polárdzsekikkel? Ezek kényesebb anyagnak számítanak, így akár hat-hét alkalom után érdemes kimosni, és függesztve szárítani. Semmiképp se vasaljuk az ilyen anyagokat! Az esőkabátok tisztítását havonta kétszer ajánlják, amely során arra kell figyelni, hogy kövessük a mosási útmutatót, és a cipzár mindig fel legyen húzva. A pehelykabátokat a téliszezonban kétszer mossuk kímélő mosószerrel, alacsony fordulatszámon centrigfugázzuk, és felakasztva szárítsuk!

Ha ezeket betartjuk, több télen át melegíthetnek a tisztán tartott kabátok!

Forrás: divany.hu

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #ruha | #tél |