Megfelelő lábbeli otthonra

Egy jó papuccsal a derékfájás ellen

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.11.28. 16:44

Megfelelő cipővel sokat tehetünk talpunk egészségéért, és az sem mindegy, hogy mit viselünk az otthonunkban, ha levetjük a kinti lábbelit: érdemes jól megfontolni, milyen benti papucsot választunk, ezzel is elkerülhetjük például a derékfájást.

Fontos, hogy elkerüljük, hogy a lábfejünkön deformitás alakuljon ki, hiszen az vázrendszerünk alapja, így egész testünkre hatással van.

A nem megfelelő alátámasztás miatti rossz egyensúlyi helyzetet izmaink próbálják korrigálni, rossz tartás alakulhat ki, ez pedig további gondokhoz, térd-, hát-, derék-, csípő- és gerincfájdalmakhoz, illetve ízületi problémákhoz vezethet. Mindezt egy jó cipővel, esetleg talpbetéttel orvosolhatjuk is, de arra is érdemes odafigyelnünk, hogy milyen papucsot hordunk a lakásban.

Hazaérve kibújunk a kinti cipőnkből, amit nagyon jól teszünk, hiszen nem túl kényelmes az egésznapos cipőviselés, ráadásul a lábbelink talpára ragadt szennyeződéseket sem célszerű bevinnünk a lakásba. Vannak, akik szeretnek mezítláb flangálni odabent, de az sem mindig a legjobb megoldás: a természetes felületek, mint például a homokos part vagy az erdei talaj egészségesek a talp számára, de a túl kemény és egyenes felületű épített burkolatokon már kevésbé ajánlott mezítláb mászkálni. A zuhanyzóból, illetve kádból is jobb egy papucsba kilépni, arról nem is beszélve, hogy nem mindenhol van padlófűtés a lakásban, így papucs nélkül akár fel is fázhatunk, ha túl hideg a kő. A benti papucs viselése tehát erősen ajánlott, és már rengeteg trendi darab közül válagthatunk, de a funkcionalitás itt is fontosabb, mint a divat.

Ezekre figyeljünk, ha megfelelő papucsot szeretnénk választani!

1. Találjuk el a méretet!

Nagyon fontos, hogy a papucs ne legyen ránk se túl kicsi, se túl nagy, hiszen egyik esetben sem megfelelő az illeszkedés.

2. Ergonomikus kialakítású legyen!

A jó papucs talpa optimálisan követi a lábfej alakját, ergonomikus kialakításának köszönhetően biztosítja a stabilitást.

3. Optimális talpa legyen!

Ügyeljünk rá, hogy a talp ne legyen túl merev, illetve túl puha sem.

4. A sarok előnyt jelent!

A papucsoknál többnyire egyben van a talp a sarokkal, de ha a sarokrész vastagabb, máris jól tartja a lábat. A megfelelő tartás érdekében tehát jó, ha a sarokrésznél vastagabb a papucs, van 2-3 cm-es sarka.

5. Legyen állítható a papucs!

A papucsoknál az állítható felső rész elősegíti, hogy a lábbeli megfelelően illeszkedjen a lábunk méretéhez és formájához.


Aki még többet olvasna a témában, az kattintson IDE!

Forrás: divany.hu

Kapcsolódó témák: #derékfájás | #egészség | #otthon |