Derekas problémáink

Venesz Klaudia Fotó: O. Jakócs Péter
2024.05.29. 15:01

A derék- és nyaki fájdalom napjaink egyik leggyakoribb mozgásszervi panasza. Ennek akut formája elsősorban az aktív korúak egészségügyi problémája, viszont életünk hatodik-hetedik évtizedére krónikussá válhat, ha korábbi intő tüneteket nem vesszük komolyan és nem keresünk oki kezelést – mondja Boldog Betti Beatrix, gyógytornász-fizioterapeuta, a Boldog Gyógytorna tulajdonosa.

Az első fájdalmas epizód leggyakrabban a harmincas éveinkben jelentkezik, ami általában ekkor még spontán, vagy rövid gyógyszeres kezelésre megszűnik, majd újra- és újra, egyre gyakrabban előjön, míg végül már nagyon nehéz szabadulni tőle. Ezért fontos egyrészt a megelőzés, másrészt az, hogy időben felkeressünk egy gyógytornászt.

Életmódunkból adódik, hogy gerincünket főként egyirányúan, előrehajlásban terheljük, például ülő munka, vezetés, vagy kerti- és háztartási tevékenységek közben, sőt: már egészen gyerekkortól kezdve, a technikai eszközök használata közben kialakult rossz tartással.  Ez megváltoztatja a gerinc természetes görbületeit, melyhez a szövetek kénytelenek alkalmazkodni: a csigolyák közti porckorongok hátrafelé nyomódnak, a gerincet hátulról támasztó szalagok túlnyúlnak, a gerinc ízületeit alkotó kötőszövet deformálódik, az izmok inszufficienssé (feladatukhoz nem megfelelő lefutásúvá) válnak. Ez már önmagában okozhat fájdalmat, de innen már csak egy lépés a protrúzió (sérv előtti stádium) vagy a porckoronsérv, amely már végtagba sugárzó fájdalmat, súlyos esetben zsibbadást, bőrérzékelés-kiesést, izomerő-csökkenést is okozhat.

A gyógytornakezelés ilyen esetben a szövetek anatómiai helyzetének visszaállításával kezdődik, amelyet – a McKenzie módszer szerint – egy adott testhelyzet vagy rövid gyakorlat gyakori ismétlésével érünk el. Ezenkívül a túlterhelt izmok körüli fasciát (az izmokat beborító és átszövő kötőszövet) manuális technikákkal kezeljük, mely által az izom képessé válik az immár helyreállított gerinc stabilan tartására. A terápia következő lépése a core-stabilizáció (a medencéből kiinduló mélyizom-kötegek erősítése), mely során az izmokat tudatosan trenírozzuk, hogy helyes tartást biztosítsanak a mindennapokban. Fontos a kiújulás-megelőzés, melynek része a tartáskorrekció és a mindennapi tevékenységek (emelés, házimunka) helyes kivitelezésének megtanulása.

Általánosságban véve az ülő munkát végzőknek javaslom, hogy időnként tegyenek egy puha labdát a gerinc alsó homorulatába, a keresztcsont fölé, de akár egy összecsavart törülköző is megteszi. Óránként álljanak fel és a medencéjükön megtámaszkodva párszor hajoljanak hátra. Azoknak, akik sokat vezetnek, célszerű beszerezniük egy keményebb párnát, mellyel megtámaszthatják a derekukat, elkerülve annak tartós domború helyzetét. – tanácsolja Boldog Betti Beatrix

Kapcsolódó témák: #egészség | #gyógytornász | #Senior Szalon |