Csúsznak az utak, kedden ezt kaphatjuk a nyakunkba!

Győr+ Fotó: MTI
2024.01.23. 06:19

A változékony téli időjárás kedden újra lecsap az ország több térségében. A közútkezelő fokozott óvatosságot kér a közlekedőktől.

Kedden ónos eső vonul végig az országon, a legtöbb ónos eső Veszprém, Fejér és Pest vármegyében várható.

A Magyar Közút ahol lehet, ott megelőző sószórást végez, de ónos eső idején, ha folyamatosan hullik ez a csapadékforma, akkor könnyen lemoshatja a burkolatra kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat, így hatékonyan csak annak elállta után tudnak beavatkozni a szakemberek. Ezért a közútkezelő fokozott óvatosságot kér a közlekedőktől.

A Magyar Közút sajtóközleményében azt írta, hogy a folyamatos munkavégzése mellett is időszakosan lehetnek olyan útszakaszok, ahol az intenzív ónos eső idején csúszhat a burkolat, ezért a szakemberek az alábbiakban kérik a közlekedők segítségét:

  • Ónos esővel érintett területen csak akkor induljanak el, ha halaszthatatlan teendőjük van. Ha tehetik, halasszák el inkább utazásukat, főleg azok, akik ritkán használják járművüket, bizonytalanok vagy kevésbé rutinos sofőrök.
  • Ha mindenképpen útra kell kelniük, csak olyan járművel induljanak el, amely megfelelő műszaki állapotban van és téli gumival van felszerelve.
  • Töltsék fel téli ablakmosó folyadékkal járművüket, mivel sok esetben az ónos eső azonnal a szélvédőre fagy és csak mosófolyadékkal együtt lehet jégmentesíteni.
  • Ne tévessze meg az autósokat, hogy az ónos esővel érintett területeken a burkolat nem feltétlenül jegesnek, hanem csak nedvesnek tűnhet.
  • Vezessenek a szokásosnál is lassabban, óvatosabban, az út- és látási viszonyoknak megfelelően!
  • Tartsanak a megszokottnál jóval nagyobb követési távolságot, hogy az utoléréses balesetek elkerülhetők legyenek.
  • Vezetés közben csak és kizárólag az útra, a többi közlekedőre figyeljenek, és ne csak a közvetlen előttük haladókra!
  • Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, útviszonyokról az Útinform.hu oldalon.

Milyen idő várható?

Napközben kelet felé távozik a csapadék, miközben északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, és csak néhol fordulhat elő egy-egy futó zápor. Nyugatira, majd északnyugatira fordul a szél, amelyet az ország északi-északnyugati felén többfelé élénk, erős lökések kísérhetnek. A legmagasabb hőmérséklet keleten, északkeleten 1 és 5, máshol 6 és 11 fok között alakul.

Szerdán reggel, délelőtt meleg-, majd este egy újabb hidegfront érkezik. Többfelé várható eső, zápor, helyenként északon és északkeleten havas eső, havazás előfordulhat, néhol átmenetileg ónos eső eshet. A délnyugati szél többfelé élénk, erős lesz. A csúcshőmérséklet a Dunától keletre 0 és 5, a Dunántúlon 6 és 12 fok között alakul, legmelegebb Sopron környékén lesz.

Csütörtökön sokfelé viharos lesz az északnyugati szél. Több órára szinte mindenhol kisüt a nap, csak néhol fordulhat elő futó zápor. Napközben 6-12 fokot mutathatnak a hőmérők.

Pénteken kezdetben sok lesz a napsütés, nyugaton lesz több felhő az égen, ide délután csapadék érkezhet, majd estétől egyre többfelé eshet, többnyire eső, északkeleten havas eső, hó is. Többfelé lehet élénk az északnyugati szél. Kora délután 3-9 fokra van kilátás.

Forrás: Időkép

Kapcsolódó témák: #csapadék | #hidegfront | #időjárás | #ónos eső | #tél |