Böjtölni csak lassan, fokozatosan kezdjünk

Földvári Gabriella Pixabay
2023.02.26. 10:30

Elkezdődött a húsvéti nagyböjt, érdemes így tél végén, tavasz elején megtisztítani a szervezetünket a salak- és méreganyagoktól. Idén február 22-től, hamvazószerdától április 8-ig, nagyszombatig tart a böjti időszak. Horváth Anna dietetikust kérdeztük arról, hogyan is érdemes böjtölni.

„Azt ajánlom azoknak, akik fogyni szeretnének, vagy csak megtisztítani a szervezetüket, hogy lassan, fokozatosan szokjanak le egy-egy ételféleségről. Kezdhetjük azzal, hogy elhagyjuk akár a húst, a tejtermékeket, vagy a fehér lisztből készült kenyereket, péksüteményeket, a cukrot. Azt mindenki maga tudja, hogy mi az, amiről először képes lemondani” – hangsúlyozta a szakember.

Beszélt arról is, hogy ebben a böjti időszakban ne igyunk alkoholt, cukros üdítőt, helyette vizet, gyógyteát vagy saját készítésű dzsúszt fogyasszunk. Az időszakos böjtölésen belül is különböző módszerek léteznek. Horváth Anna ezek közül az úgynevezett 16:8-at ajánlja, amelynek lényege, hogy 8 órás „időablakban” visszük be az ételt a szervezetünkbe, majd 16 órán át nem eszünk semmit. Megpróbálhatjuk az 5:2 diétát is, amely szerint a hét két egymást követő napján csak 500-600 kalóriát fogyasztunk.

Elsősorban gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket, halat, tofut, magvakat, tojást együnk. A böjtölés által energikusabbá, könnyedebbé válhatunk, megszabadulhatunk néhány kilótól is. Ajánlott – és persze nem csak a böjti időszakban – legalább napi fél órát gyalogolni, hétvégenként pedig nagyobb kirándulásokat is tehetünk az ébredő természetben.

Azonban ne csak a testünket, hanem az elménket is tisztítsuk meg ezekben a hetekben a negatív gondolatoktól!

Kapcsolódó témák: #böjt | #diéta | #életmód | #Hölgyvilág |