Az Oxfordi Egyetem vakcinológiai professzoráról mintáztak Barbie babát

Illusztráció: Freepik
Győr+
2021.08.04. 16:37

Az Oxford-AstraZeneca vakcina egyik fejlesztőjéről, a brit Sarah Gilbertről mintázott Barbie babát az amerikai Mattel játékgyár.

Az Oxfordi Egyetem 59 éves professzora elmondta, hogy reményei szerint a róla mintázott baba arra fogja inspirálni a fiatalokat, hogy a természettudomány, a technológia, a mérnöki tudomány és a matematika területén helyezkedjenek el.

“Azt kívánom, hogy ez a baba olyan karrierlehetőségekkel ismertesse meg a gyerekeket, amelyek létezéséről talán nem is tudnak, mint például a vakcinológus” – jegyezte meg a szakember, aki eleinte azért “furcsállotta” a róla mintázott Barbie ötletét.

A Gilbert-babának hosszú, gesztenyebarna haja és méretes fekete szemüvege van, sötétkék nadrágkosztümöt és fehér blúzt visel.

A brit vakcinológus mellett az amerikai játékgyár a természettudomány, a technológia, a mérnöki tudomány és a matematika területén dolgozó további öt inspiráló nőről mintázott Barbie babát.

Közéjük tartozik Amy O’Sullivan sürgősségi nővér, aki a brooklyni Wycoff Kórház első koronavírusos páciensét kezelte, Audrey Cruz Las Vegas-i orvos, aki a diszkrimináció ellen küzd, Chika Stacy Oriuwa kanadai rezidens, aki a rendszerszintű rasszizmus ellen harcol az egészségügyben, Jaqueline Goes de Jesus brazil kutató, aki az új típusú koronavírus egyik variánsának genomszekvenálását vezette hazájában, valamint Kirby White ausztrál orvos, aki újrahasználható műtősruhát fejlesztett ki a pandémia alatt a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók számára.

Forrás: MTI

Kapcsolódó témák: #Barbie | #koronavírus | #professzor | #tudomány | #vakcina |