Mentális egészség

Az őszi dekoráció pozitívan hat ránk

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.10.17. 17:25

Érdemes lehet az évszaknak illő kiegészítőkkel feldobni az otthonunkat, hiszen egy kis dekoráció nem csupán szemet gyönyörködtető, a mentális egészségünkre is jó hatással van.

Az évszakok körforgását nem mindig egyszerű lekövetni elengedni a régit, átengedni magunkat az újnak, megnyugvást találni a jelen szépségében. Főleg, ha épp a nyárból megyünk át az őszbe. Változó, hogy ki mennyire szereti szezonálisan új köntösbe bújtatni a lakását, de egy biztos, érdemes alkotni, hiszen már egy kis dekorálással is sokat tehetünk a mentális egészségünkért: könnyebben felvehetjük a ritmust, feltölthetjük a lelkünket, és jobban érezhetjük magunkat.

Illusztráció: Pexels

Ősszel az otthonunkba is igyekszünk becsempészni az évszak színeit. Ha vannak régről elrakott kedvenc tárgyaink, akkor azokat előkeressük a dekoros dobozunk mélyéről. Ilyen lehet egy-egy kismadár, madárijesztő, gyertya, de ilyenkor előkerülnek például a narancssárga dísztökök, a sárga, bordó levelek, barna termések és fényfüzérek is. Csak a kreativitásunkon múlik, hogy mivel öltöztetjük otthonunkat.

Illusztráció: Pexels

És, hogy miért érezzük jobban magunkat a dekorációtól? Arra tudományos magyarázatot is találunk. A színek nagyban befolyásolják a hangulatunkat, Dr. Elaina DellaCava pszichiáter rámutatott, hogy szervezetünkben dopamin felszabadulását idézik elő, és akár gyógyítani is képesek. Az őszi színek lényegében egyet jelentenek a boldogsággal.

Illusztráció: Pexels

Ráadásul a dekorációkhoz hagyományok, érzések, gyermekkorhoz, családhoz, illetve barátokhoz köthető emlékek fűződnek. Ezeket jól esik újra és újra felidézni, megélni. Ahogyan Dr. DellaCava mondja – a lakás őszi dekorálása remek mód arra, hogy nosztalgiázzunk, és újra kapcsolatba kerüljünk önmagunk ezen részével. A hagyományok pedig azért fontosak, mert a kiszámíthatóság érzését keltik. Kim Gorgens klinikai professzor szerint a szokások rabjai vagyunk, és szeretjük azt érezni, hogy irányításunk van a saját életünk felett, ez táplálja ugyanis a mentális stabilitásunkat.  

Illusztráció: Pexels

Milyen további pozitív hatásai vannak az őszi dekorálásának? Olvasson róla még többet IDE kattintva!

Illusztráció: Pixabay, Pexels

Forrás: nlc.hu

Kapcsolódó témák: #dekoráció | #egészség | #ősz |