Babavárás

Akiknek előbb érdemes bejelenteni a terhességet, mint néhány rokonnak

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.10.20. 09:50

Az első pozitív teszt utáni örömmámort hamar felváltja az aggódás, hogy a terhességet mikor érdemes bejelenteni a családnak, barátoknak, munkatársaknak. Ez valóban a szülők egyéni döntése, azonban bizonyos, a rendszeresen látogatott szakembereknek minél hamarabb be kell jelenteni a várandósságot.

Kozmetikus

Terhesség alatt a bőrünkön átalakulások mehetnek végbe a hormonok tombolásának köszönhetően. Sok kismama számol be olyan gyökeres változásokról, minthogy a száraz bőre hirtelen zsírossá változik, vagy épp pigmentfoltokkal lesz tarkított az arca. Létezik néhány szerencsés anyuka, aki ilyenkor kivirul, és a problémás bőre hirtelen megszépül. Azonban egy a közös bennük, hogy a szervezetükben rengeteg változás történik, és az immunrendszerük különbözően reagálhat a megszokott anyagokra is. 

A kozmetikusodat tehát feltétlenül tájékoztasd a babavárásról, hogy ki tudja választani neked a legkevésbé allergizáló, természetes összetevőjű kozmetikumokat. Olyan kezelésekkel, amiket eddig még nem próbáltál, nem érdemes most kísérletezni, mivel hajlamosabb lehetsz az allergiás reakciókra. Sminktetoválást készítetni, illetve elektrokozmetikai eszközöket szigorúan tilos várandósság alatt használni.

Szőrtelenítésnél ha nem okoz irritációt a gyanta, bátran lehet használni, azonban a szőrtelenítő krémeket az erős kemikália miatt érdemes hanyagolni.

Fodrász

A szakemberek között is megoszlanak a vélemények a témában, azonban a legújabb kutatások szerint a hajfesték nem tartalmaz olyan mennyiségben káros anyagot, mely a bőrbe szívódva káros lehet a magzat számára. Az allergia kockázata azonban itt is növekszik, így érdemes olyan hajfestéket választani ami PPD és ammónia mentes, ezzel is csökkentve a vegyszerek használatát. A helyiségben legyen jó a szellőzés, hogy minél kevesebb gőzt lélegezzünk be a hatóidő alatt. 

Fotó: Freepik

A biztonság kedvéért az első trimeszterben egyáltalán ne festessünk hajat, mivel a magzatnak ilyenkor fejlődnek ki a legfontosabb szervei. Megoldás lehet már a babatervezés időszakába kérni a fodrászunktól balayage, vagy ombre festést, ami elkendőzi a lenövést és ritkábban kell igazítani a színén. 

Fogorvos

A várandósság alatt különös figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára, mivel ilyenkor hajlamosabb a kismama a különböző fogágybetegségekre. A fogorvosnak már a kezelés előtt érdemes jelezni a terhességet, mivel röntgenkép készítése a babavárás alatt nem lehetséges. Az akkut fogproblémák biztonsággal kezelhetőek, mivel az érzéstelenítő lokális, csak az ínyben fejti ki a hatását. 

Edző

Amennyiben terhesség előtt is végig sportoltál, ezt a jó szokást a várandósság alatt sem kell felhagyni. Azonban ha van személyi edződ, érdemes őt már az első trimeszterben tájékoztatni, mivel bizonyos mozgásformák nem ajánlottak a terhesség alatt.

Fotó: Freepik

Veszélyes lehet a légzésvisszatartás is, valamint azok a sportok ahol nagy veszélye van az ütközésnek, vagy az esésnek. Érdemes kímélni magadat, és csak addig végezni a gyakorlatokat, amíg jól esik a testednek.

Kapcsolódó témák: #Baba | #egészség | #kismama | #Teszt |