Nem érdemes kidobni

A kávézacc sokszínű felhasználása

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.11.07. 19:45

A kávéfogyasztás nagy népszerűségnek örvend hazánkban, ám legtöbben, miután lefőzték kedvenc feketéjüket, a zaccot a szemétbe dobják, pedig sokféleképpen fel lehetne használni ezt a mellékterméket.

Hirdetés

A világon több mint 166 ezer zsák kávét fogyasztottak el 2020-2021-ben a Nemzetközi Kávészervezet adatai szerint. Ha belegondolunk, hogy ez mennyi melléktermékkel, zaccal jár, ami leginkább a kukában végzi, annak ellenére, hogy számos területen hasznosíthatnánk, akkor rájöhetünk, hogy pazarlás lehet, amit csinálunk. Nézzük csak, a kávézaccnak milyen sokszínű felhasználása lehetséges kedvező hatásai miatt!

1. Természetes bőrradír

Nincs szükségünk másra, csak kávézaccra, mézre és kókuszolajra vagy olívaolajra, és ezeket elkeverve máris hatásos, természetes bőrradírt kapunk percek alatt. A kávézacc mechanikai hatás mellett hámlasztó hatása is segít eltávolítani az elhalt hámsejteket a bőr felső rétegéről, így felszabadítja a pórusokat, segít megelőzni a pattanásokat és csökkenti a finom ráncok megjelenését.

2. Növénytáp

A kávézacc rendkívül gazdag fontos tápanyagokban, amelyek elengedhetetlenek a növények növekedéséhez: nitrogénben, kalciumban, káliumban, vasban, foszforban, magnéziumban és krómban – épp ezért kávézaccal akár a bolti tápoldatokat is kiválthatjuk, csak szórjuk a cserépbe, vagy a növények tövéhez.

Illusztráció: Pixabay

3. Kiváló komposztadalék

Ha komposztálunk, akkor is nagyon hasznos lehet számunkra a zacc. Egy tanulmány ugyanis kimutatta, hogy a kávézaccból és konyhai hulladékból készült komposzt értékesebb tápanyagban, mint a csak hulladékból készült komposzt. Egy másik tanulmány négyféle komposztot hasonlított össze, amelyek 0, 10, 20 és 40 százalék kávézaccot tartalmaztak. A 40 százalék kávézaccot tartalmazó tétel produkálta a legkevesebb üvegházhatású gázt és a legjobb minőségű komposztot.

4. Rovarriasztó hatású

Ez a melléktermék a rovarok elűzésében is segítségünkre lehet, mégpedig azért, mert a kávé diterpéneket tartalmaz, amelyek mérgezők a rovarok számára. Egy 2018-as kutatás szerint, bár a hangyákra nézve nem mérgező, mégis elriasztja őket. A kávé a szúnyoggyérítés hatékony módszere is lehet, mivel egy korábbi tanulmány szerint a szúnyogok kisebb valószínűséggel keltek ki, ha kávé volt jelen a környezetükben. Rovarriasztó tulajdonsága miatt ajánlják továbbá kiskedvencek bolháinak vegyszermentes távoltartására: ennek módja, hogy fürdetés után kávézaccal dörzsöljük be a bundájukat.

5. Környezetbarát súrolószer

A konyhában is számíthatunk jótékony hatására. A kávézaccot durva struktúrája ideálissá teszi makacsabb szennyeződések eltávolítására. Használhatjuk serpenyők, mosogató, konyhai pult, grill tisztítására. Antibakteriális és vírusellenes tulajdonságai pluszsegítséget nyújtanak, de nem ajánlott kényes felületekre, mert megsértheti azokat, valamint porózus felületeken, mert foltot hagyhat.

Aki még többet szeretne olvasni a kávézacc felhasználásának módjairól, az kattintson IDE!

Egy korábbi cikkünkben arról írtunk, vajon érdemes-e azonnal meginni frissen lefőzött kávénkat, vagy nyugodtan eltehetjük későbbre. Akit érdekel a téma, az kattintson IDE!

Forrás: divany.hu

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #kávé |