Eloszlatjuk a tévhiteket

Kávét csak frissen?

Győr+ Pixabay
2022.10.29. 18:40

Nagy népszerűségnek örvend a kávéfogyasztás. Az, hogy mekkora mennyiségben, milyen formában isszák az emberek, ízlés kérdése. Ahogy az is, hogy csak frissen lefőzve, vagy esetleg újramelegítve fogyasztják. De vajon mi az ajánlás, azonnal igyuk meg a kávénkat, vagy azzal sincs semmi baj, ha eltesszük későbbre?

Mindenkire rá van bízva, hogy saját maga döntsön arról, neki hogy esik jól a kávé, ha szereti egyáltalán. Nem árt azonban tisztában lenni az ajánlásokkal, mielőtt mérlegelnénk, hogy frissen vagy újramelegítve fogyasztjuk kedvencünket, hiszen a témában rengeteg tévhit kering.

A baristák és kávérajongók biztosan határozottan rávágnák: a kávét lefőzés után azonnal el kell fogyasztani! A tudomány ennél megengedőbb, de igaz, hogy minél tovább hagyjuk állni a kávét, annál gyengébb ízélményre számíthatunk. Azt javasolják, hogy négy-hat órán belül azért mindenképp fogyasszuk el a pulton, illetve a lakásban itt-ott felejtett kávénkat. Szobahőmérsékleten nagyjából 30 perc után az italunk kihűl, és elveszíti frissességét, melynek következtében az íze is romlik. Az újramelegítést viszont jobb, ha mellőzzük, ha nem szeretnénk tönkretenni a kávé összetevőit.

Ezt leszámítva a National Coffee Association szerint az állott kávé valószínűleg nem veszélyes. A jó hír tehát, hogy ha valakinek nem olyan fontos az ízélmény, akkor az egészségét nem károsítja azzal, ha nem főz mindig új adagot magának, hanem néhány óra után még a reggeli – feketén hagyott, tejmentes – kávéból tölt egy csészével. Még az egynapos kávétól sem leszünk betegek. Ami fontos viszont, hogy bízzunk az érzékszerveinkben, hiszen a kávénk kinézete és illata is sokat elárul abból, hogy érdemes-e még elfogyasztani.

Illusztráció: Pixabay

A tejes italokkal azonban más a helyzet: a Mayo Klinika oldala azt javasolja, a kint felejtett tejeskávé-adagoknak maximum két órát adjunk. De ha hűtőszekrényben, lezárt tartályban tároljuk, akkor akár több nap múlva is biztonsággal elővehetjük, mivel a tejtermékek akár hét napig is elállhatnak a hűtőben – így persze megint csak nem számíthatunk a frissen főzött kávé ízélményére, de legalább betegek nem leszünk tőle.

Abban az esetben viszont, ha az ember nem személyesen főzte le a kávét, érdemes óvatosabbnak lenni vele. A CDC szerint az éttermekben vagy kávézókban felszolgált kávét gőzben, forrón kell felszolgálni, elkerülve a szennyeződések kockázatát. 

Forrás: divany.hu

Illusztráció: Pixabay

Kapcsolódó témák: #kávé | #tudomány |