Tényleg vattacukor íze van ennek a szőlőnek? Megkóstoltuk!

Havassy Anna Katalin
2025.09.02. 15:20

A közösségi médiában futótűzként terjedtek a különféle videók, amelyek a vattacukor ízű szőlő kóstolását mutatják be. A vélemények megoszlanak a netes kedvencről, így úgy döntöttünk, kipróbáljuk, és feldobjuk vele az ősz első napjait…

Az egyik nagy élelmiszer-áruházlánc hirdette meg, hogy náluk is kapható lesz a Cotton Candy – so good, so natural névre hallgató szőlő, amely nem más, mint a vattacukor ízű szőlő. Korábban már volt egy konkurens cégnél is, és akkor elárasztották az internetet a kóstolós videók. Többek között az igencsak népszerű DJ Regán Lili is tett egy próbát, neki például nagyon ízlett ez a némileg különleges szőlőfajta.

Essen szó már az elején arról is, hogy semmiféle mesterséges ízesítésről nincs szó: a Cotton Candy szőlőfajtát 2003-ban hagyományos úton nemesítette David Cain genetikus, kertész. Ezt követően még tíz évet kellett várni, mire kereskedelmi forgalomba került, és elindult világhódító útjára. A Cotton Candy egyébként a különleges ízű lila Concord, valamint egy tucatnyi kaliforniai csemegeszőlőfajta keresztezéses nemesítéséből született, és a kaliforniai Delanóban tesztelték.

Egyforma szemek a dobozban…

Néhány évvel később, amikor a tőkék termőre fordultak, iskolás gyerekek egy csoportja kóstolhatta elsőként a szőlőt, és egybehangzóan úgy ítélték meg, hogy vattacukor íze van. A nemesítő eredeti célkitűzése az volt, hogy visszahozza a szőlő természetes ízét, amely elveszett a több évtizedes, elsősorban a szállításra és tárolásra összpontosító nemesítési munka során – írta 2023-ban a magyarmezogazdasag.hu.

Tehát korántsem újkeletű gyümölcsről van szó, viszont úgy látszik, hazánkban valamiért most kapta fel a kereskedelem, vagy éppen a közösségi média.

Maszat is kíváncsi volt a különlegességre

Nos, egy dobozzal mi is felkaptunk, és hazahoztunk belőle, hogy tesztelhessük. A doboz szerint magnélküli fehér szőlőt vettünk, amely Olaszországból származik. Első osztályba sorolt termékről van szó.

A kóstolás előtti pillanatok

Ránézésre egyébként tipikus nagy szemű fehér szőlő, a zárófólia levétele után különösebb illatot nem éreztünk, annak ellenére, hogy sokan már itt érezni vélik a vattacukor illatát. Megmosás után félbe is vágtunk egy szemet, hogy lássuk: tényleg magnélküli?! Nos, jelentjük, olyan ez, mint a nagymama diósbejglije: a mi szeletünkben lesz a dióhéj. Naná, hogy az első szemben máris találtunk magot… Egyébként ránézésre a húsossága, levessége is hívogatónak bizonyult, illatra még mindig nem jött meg a strandon „illatolt” vattacukor-életérzés.

Édesnek édes, az biztos, de hogy a vattacukor íz mennyire köszön vissza a szemekből?! Nehéz eldönteni! Inkább egy kellemetlenebbül édes szőlőhöz lehetne hasonlítani, és nem olyan finom, zamatoshoz, mint a hazai csemegeszőlők. Kicsit arra hajaz, mintha egy kockacukrot elszopogatnánk egy pohár Traubi után. Nem volt meggyőző – vagy nagyon régen ettünk vattacukrot.

Mi persze találtunk benne magot…

Kicsit olyan ez talán, mint a dubaji csoki: nem rossz, nem rossz, de sikerült valamit megint túltolni. Ráadásul a cukortartalma is az egekben van: internetes források szerint 18 gramm cukor van 100 grammnyi gyümölcsben. 400 grammnyit vettünk, akkor az 72 gramm cukor, azaz körülbelül 18 kockacukor.

Nem is ettük meg mind, inkább továbbadtuk a rádiós kollégáknak, akik holnap reggel élő adásban szintén megkóstolják!
Kapcsolódó témák: #gyümölcs | #szőlő |