Hirdetés

A közös gondolkodás oldja a félelmet

Fotó: Marcali Gábor
Dr. Feller Gábor
2020.04.21. 16:39

Dr. Feller Gábor pszichiáter, addiktológus, farmakológus, osztályvezető főorvos írása a Győr+ Médiának.

Hirdetés

Megváltozott a világ, hazánk, az életünk. Meddig tart ez a nehéz időszak? Az lenne a legjobb, ha tudnánk, hogy egy hét múlva visszatérünk az egészséges világba. De a hírek állandóan változnak. Tegnap szomorú hírt halottunk, ma elkeserítőt, akkor holnap tragikusat mondanak a tudósítások? Mire figyeljünk? A tv-híradóra, a rádióhírekre, a Facebookra?

Én két dolgot tartok fontosnak. Ne keseredjünk el, és fogjunk össze! Így tudunk nyerni!

Hirdetés
Illusztráció: Marcali Gábor

Javasolom mindenkinek azt a filozófiát, amit még 40 évvel ezelőtt a pannonhalmi gimnáziumban hittanórán tanított nekünk Csóka Gáspár bencés szerzetes. “Gyerekek! A keresztényüldözés kétezer év óta tart, de az egyház jelenleg is él, és élni fog. Minket magyarokat mindig támadtak, mennyi háborút megszenvedtünk, de hazánk stabil, sikeres az ország. Mindig lesznek problémák, de azokon ne keseredjünk, hanem keressük a megoldást. Mindennek nézzük a jó oldalát!”

Bennem maradtak Gáspár atya szavai. Azóta legyőzöm magamban az elkeseredést, és azonnal keresem a kivezető utat. Mert tudom, hogy vannak jó és rossz döntések. Ha logikusan átgondolom, az előbbit választom. Persze vannak olyan helyzetek, ahol csak rossz döntések születhetnek. De itt is van egy lehetőség: Két rossz közül válasszuk a kevésbé rosszat, mert az kivezet a bajból. A kevésbé rosszból jó lesz!

Illusztráció: Marcali Gábor

De itt a kérdés, hogyan reagáljak a fertőzésveszélyre? A jó döntés megvan. Ne adjuk fel! Küzdjünk ellene. Mert amire minket figyelmeztetnek, az nem csak parancs, hanem felhívás a megoldásra. Ne keseredjünk el, haladjunk a jó irányba, erre biztassuk, családtagjainkat, barátainkat, ismerőseinket.

A vírust Kínában észlelték először. Azóta eltelt 4 hónap, és már Európa, Amerika is szenved. De él, és élni is fog. Az ország vezetői vigyáznak ránk, utasításaikkal lassítják a járványt. Ez már a rosszak közül a kevésbé rossz. Vannak fertőzések, de nem esünk úgy szét, mint Olaszország, Spanyolország. A kitartás fontos, a szabályok betartása elengedhetetlen. Naponta halljuk, hogy hány fertőzött van, hányan haltak meg. De arra is figyeljünk, hogy hányan gyógyultak meg! Aki még nem beteg, a szabályok betartásával elkerülheti a fertőzést, de ha megbetegszik, túl kell élnie. Mert akkor is élni akarunk, ha átmenetileg betegek leszünk.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat