Világbajnoki ezüsttel lett teljes a SZE evezőseinek idei éremkollekciója

Győr+
2022.09.28. 19:14

Rendkívül eredményes szezont zártak a győri Széchenyi István Egyetem evezősei: hazai és nemzetközi versenyeken is remekeltek a hallgatók. A bravúros teljesítményre Szabó Bence múlt hétvégén szerzett világbajnoki ezüstérme tette fel a koronát, amely nem csupán a sportoló eddigi karrierjének, hanem a győri evezés történetének is a legjelentősebb sikere.

Hzewinkel, Belgium, U23-as Európa-bajnokság: ezüstérem és 6. hely. Isztambul, Törökország, Európai Egyetemi Bajnokság: 4 ezüstérem, 2 bronzérem. Győr, Magyarország, országos egyetemi evezős bajnokság (MEFOB): 3 aranyérem, 3 ezüstérem, 1 bronzérem. Ez a győri evezős egyetemisták mérlege az utóbbi egy hónapban – amihez Szabó Bence bravúros világbajnoki második helyezését is hozzá kell számolnunk.

Az elmúlt években nagy szám volt, ha évente egy érmet szereztünk világversenyeken. Idén viszont fordult a helyzet: egy olyan verseny volt, ahol nem szereztünk érmet. Óriási előrelépés” – értékelt Alföldi Zoltán, a Győri Atlétikai Club (GYAC) evezős szakosztályának edzője, a Széchenyi István Egyetem oktatója. A hallgatókat felkészítő szakember rámutatott, az Európai Egyetemi Játékokon csak a Bécsi Egyetem állhatott fel többször dobogón a győrieknél.

Ergométeres versenyen a széchenyis hallgatók. Fotó: Czucz Bálint

Mi áll a sikerek mögött? – kérdeztük Alföldi Zoltánt, aki két fontos tényezőt nevezett meg: az edzésmódszert és a Széchenyi István Egyetemmel való szoros együttműködést.

Kiváló elődöm, Kiss László kezdte el annak a nemzetközi módszernek a használatát, amelyet kiegészítve, fejlesztve vittem tovább. A PhD-disszertációmat is ebben a témában írom, amely 70 százalékban fiziológiával és edzésmódszerekkel foglalkozik, 30 százalékban viszont pszichológia. A kettőt összekötve próbálom a legmagasabb szintű teljesítményt kihozni a sportolókból” – fogalmazott.

Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az egyetemünk a Mosoni-Duna partján fekszik, így egyedülálló módon a campus és a csónakház között kétszáz méter a távolság. Ezt a legnagyobb intézmények sem tudják biztosítani a versenyzőiknek, nálunk pedig minden sportoló egy ekkora sugarú körön belül lakhat, élhet, tanulhat és evezhet” – hangsúlyozta Alföldi Zoltán.

Szintén a Széchenyi István Egyetemmel folytatott, közel egy évtizedes együttműködés eredménye az is, hogy folyamatos a versenyzői utánpótlás. A hallgatók a testnevelési kurzusokon kapcsolódhatnak be a sportág életébe, melynek során először ergométeren, majd tanmedencében, végül túrahajóban sajátíthatják el az evezés fortélyait. Az érdeklődők közül a legjobbak a GYAC evezős szakosztályának színeiben kezdhetik el pályafutásukat.

Nagyon változó, hogy milyen korban csatlakoznak hozzánk a fiatalok. Van, aki már tízévesen kezdi az evezést, és van, aki egyetemistaként kóstol bele először. Ez nem probléma, az angolszász országokban is a frissen csatlakozó hallgatókra épül a rendszer. Közismert példa Karikó Katalin lánya, Francia Zsuzsanna, aki 18 évesen ismerte meg a sportágat és 22 évesen már olimpiai bajnok volt. Természetesen az előképzettség fontos, a kardiovaszkuláris rendszer fejlettsége szükséges, de ha az alapokat lerakták, bármi lehetséges – jegyezte meg Alföldi Zoltán.

A Szabó Bence–Furkó Kálmán kettős. Forrás: GYAC

Az évad legjelentősebb eredménye kétségkívül Szabó Bence Furkó Kálmánnal közösen elért világbajnoki második helyezése, amelyet könnyűsúlyú kétpárevezős kategóriában szereztek meg a csehországi Račicében múlt pénteken. A kettős a 4. helyen kvalifikálta magát a döntőbe, ahol a táv második felében lelépte riválisait, a házigazda cseheket közvetlenül a cél előtt megelőzve. Az első helyezett olasz csapat kimagaslott a mezőnyből, legyőzésükre nem mutatkozott valós esély. Alföldi Zoltán úgy vélekedett, a felkészülés utolsó napjait betegség miatt kihagyó – egyébként Európa-bajnoki címét idén megvédő – Szabó Bence esetében így is maradéktalanul elégedettek lehetünk.

Az idei eredmények:

Evezős U23 Európa-bajnokság (Hzewinkel, Belgium):

Férfi U23 könnyűsúlyú kétpárevezős:

 • 2. hely – Szőllősi Balázs, Bridge Henry (DNHE)

Női U23 könnyűsúlyú kétpárevezős:

 • 6. hely – Fehérvári Eszter, Szili Dorina (KEK)

Egyetemi Európa Bajnokság (Isztambul, Törökország):

Női könnyűsúlyú egypárevezős:

 • 2. hely – Fehérvári Eszter

Férfi könnyűsúlyú kétpárevezős:

 • 2. hely – Szőllősi Balázs, Szigeti Roland

Férfi könnyűsúlyú kormányosnélküli kettes:

 • 2. hely – Szőllősi Balázs, Szigeti Roland

Férfi könnyűsúlyú egypárevezős:

 • 2. hely – Szigeti Roland

Női kétpárevezős:

 • 3. hely – Fazekas Fanni, Fehérvári Eszter

Férfi könnyűsúlyú egypárevezős:

 • 3. hely – Szőllősi Balázs

Evezős Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság (Győr):

Női egyetemi egypárevezős:

 • 1. hely – Fehérvári Eszter
 • 2. hely – Fazekas Fanni

Mix egyetemi négypárevezős:

 • 1. hely – Szőllősi Balázs, Szigeti Roland, Fehérvári Eszter, Fazekas Fanni
 • 3. hely – Németh Bálint, Józsa Márton, Viandt Léna, Varga Boglárka
 • 4. hely – Czencz Hanna, Marcalek Margaréta, Csiszár András, Oláh Máté

Mix egyetemi nyolcas:

 • 1. hely – Szőllősi Balázs, Szigeti Roland, Fehérvári Eszter, Fazekas Fanni, Kaczur Márton, Józsa Márton, Viandt Léna, Varga Boglárka, k: Csiza Pák Luca
 • 2. hely – Czencz Hanna, Marcalek Margaréta, Samu Lilla, Burkali Anna, Fehérvári Imre, Csiszár András, Németh Bálint, Oláh Máté k: Tóth Dániel

Férfi egyetemi egypárevezős:

 • 2. hely – Szőllősi Balázs

Férfi egyetemi kormányosnélküli kettes:

 • 4. hely – Csiszár András, Kaczur Márton

Evezős-világbajnokság (Račice, Csehország):

Férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes:

 • 2. hely – Szabó Bence, Furkó Kálmán (Szolnok)

Nyitókép: A MEFOB-on sikerrel szerepelt csapat. (Forrás: GYAC)
Szöveg: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #evezés | #GYAC | #Széchenyi István Egyetem |