Uszonyosúszás: remekelt a SZE felvidéki hallgatója az egyetemi világbajnokságon

Szöveg és fotó: SZE
2024.05.04. 08:05

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) a kolumbiai Pereirában rendezte meg az egyetemi uszonyosúszó-világbajnokságot április legvégén. Az eseményen két fiatal képviselte Magyarországot, köztük Bukor Ádám, a Győri Búvár SE versenyzője, a Széchenyi István Egyetem felvidéki hallgatója. A sportoló eddigi pályafutása során már nyolc világbajnoki címet szerzett, és az Év egyetemi sportolójának is megválasztották. Éremkollekcióját ezúttal a 100 méteres felszíni úszásban elért ezüsttel gyarapította.

„Egyrészt nem vagyok teljesen elégedett, mert három aranyéremért utaztam el Kolumbiába, ugyanakkor mindent kiadtam magamból. A 100 és a 400 méteres úszást egy napon rendezték, és már reggel, a 100-as előfutamon éreztem, hogy nehezebben megy a mozgás, mint vártam. Emiatt a 400 méter döntőjét kicsit elengedtem, hogy a másik számra koncentrálhassak, amelyben végül a második helyen végeztem. A 200 méteres versenyre aztán már nagyon kimerültnek éreztem magam, de a negyedik helyen így is sikerült célba érnem” – idézte fel a történteket a klasszis, aki szerint a nehézségeket nagyrészt az okozta, hogy nem sikerült az akklimatizálódása, emiatt alig aludt a verseny napjaiban.

Bukor Ádám – aki egy hónapja a Magyar Honvédség sportszázadában teljesít szolgálatot – ebben a hónapban Kecskeméten és Bécsben versenyez, amelyek jó felkészülést jelentenek a júliusi belgrádi vb-re, ahová nagy célokkal utazik. „A 200 méteres felszíni váltóban szeretnénk megvédeni világbajnoki címünket, de 100 méteren is a győzelem a cél. Egyéniben a 100 méteres felszíni számban indulok: remélem, sikerül döntőbe jutnom, és kvalifikálnom magam a jövő évi, Kínában megrendezendő Világjátékokra” – fogalmazott Bukor Ádám, aki köszönetet mondott a Széchenyi-egyetemnek és a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetségnek a támogatásért, ami lehetővé tette, hogy eljusson a kolumbiai egyetemi vb-re.

Nyitókép: Blaszák Lilla (Neumann János Egyetem) és Bukor Ádám (Széchenyi István Egyetem) képviselte Magyarországot a kolumbiai egyetemi uszonyosúszó-világbajnokságon.