Újraindult Győrben a városi OviKori program

Pécskai István Fotó: Mekliz Fotó
2024.02.06. 11:54

Az UNI Győri ETO Hockey Club és a Győri Jégsportért Alapítvány az önkormányzat támogatásával újraindította a korábbi években nagy sikerrel megszervezett, óvodai csoportok számára szóló 10 alkalmas korcsolyaoktatási programját.

A sport területén kiemelkedő helyet foglal el a gyermekek rendszeres testmozgásra, sportos életmódra való nevelése. A városi OviKori program célja, hasonlóan a szervezett és támogatott úszásoktatáshoz, hogy minden győri gyermek szervezetten, biztonságos körülmények között ismerkedjen meg a téli sportolási lehetőségekkel, azon belül is kiemelten a korcsolyázással, amely összetett fejlesztő sportmozgást jelent számukra.

„Az óvodai és iskolai korcsolyaoktatás célja nemcsak az alapok elsajátítása és a biztos korcsolyázó tudás megszerzése, hanem az, hogy a gyerekek a játékos feladatokon keresztül, közösségben töltött aktivitással megszeressék a sportolás élményét. Kiváló mozgáskoordinációra lehet szert tenni, amely más sportok alapjainak elsajátításában is nagy segítséget jelenthet. Az óvodás korosztályban még hatékonyan valósítható meg a sportolásra nevelés, hiszen a gyermekek alapvető életkori sajátossága a sok mozgás. A gyerekek ösztönösen aktívak és szívesen mozognak. Erre építve hatékonyabban építhető be életvitelükbe a rendszeres testmozgás” – árulta el Bartalis József, a Győri Jégsportért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az OviKori programban jelenleg 16 önkormányzati óvoda vesz részt, mintegy 542 fő gyermekkel. Mellettük számos alapítványi és magán fenntartású óvoda gyermekei, illetve az agglomeráció óvodásai is rendszeresen részt vesznek a programokon. Az óvodásokkal a csoportlétszámnak megfelelő számú, szakképzett edző és sportpedagógus foglalkozik, akik első alkalommal felmérik a gyerekek tudását, ezt követően kezdő és haladó csoportokkal folyik az oktatás.

,,A résztvevők száma és a pedagógusoktól, illetve a szülőktől kapott visszajelzések, és a sok mosolygós gyerekarc is igazolja, hogy van létjogosultsága ennek a programunknak. A város támogatása nélkül ez nem menne, de külön öröm az is, hogy a városi OviKori programunk működtetését a Bethlen Gábor Alapkezelő is támogatja a Városi Civil Alapprogram keretében benyújtott sikeres pályázatunk útján. Ezúton is köszönjük a támogatásukat” – mondta Nagy Ákos, az UNI Győri ETO HC ügyvezetője.

Szeles Szabolcs sportért is felelős alpolgármester szívén viseli a program sorsát, az önkormányzat támogatja az ovikorisokat.

,,A sportot nem lehet elég korán elkezdeni. Fontosnak tartjuk, hogy a sokszínű győri sportéletben, ahol az élsport mellett a parasportnak, a speciális olimpiai mozgalomnak is jut szerep, a tömegsportra is figyeljünk, és már óvodás korban elkezdjenek mozogni a gyerekek. Széles körben próbáljuk segíteni ezt a tevékenységet. Támogatjuk az ovifocit, az ovilovaglást, az uKIDót, emellett úszásprogramot szervezünk, és egyértelmű volt számunkra, hogy az Ovikori-program mellé is állunk. Fontos, hogy a gyermekek minél fiatalabban megszeressék a mindennapos mozgást” – fogalmazott Szeles Szabolcs.

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #korcsolya | #mozgás | #ovikori |