Dr. Bartha Csaba: mindannyiunknak szüksége van a sikerre

„Tovább lépünk és előre tekintünk”

Fotó: O. Jakócs Péter
Szigeti Sándor
2020.05.06. 14:04

A teljes leállás, majd a hosszúra nyúlt bizonytalanság után május 4-étől újra engedélyezték edzések, sőt, zárt kapus találkozók megtartását is a magyar sportéletben. Dr. Bartha Csabát, az ötszörös BL-győztes Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának elnökét egyebek között arról kérdeztük, megvan-e már tervük az újraindulásra, mit szól az idén elmaradt bajnokavatáshoz, és hogy miért vezettek be rugalmas költségvetést a klubnál.

Megvan már a dátum, hogy mikor indul újra a munka a Győri Audi ETO KC-nál?

A szervezett edzések megkezdésének időpontjáról egyelőre még nincs döntés, és nem is hiszem, hogy kapkodnunk kellene vele. Nem is olyan régen még tízezrek hunytak el a világjárványban naponta, számunkra pedig az egészség és az élet védelme a legfontosabb. A kézilabda ráadásul tipikus kontakt-sport, nagyon sok test-test elleni küzdelemmel. Ezzel együtt is bízunk abban, hogy a nyár közepén már megkezdődhet a teljes értékű csapatmunka. Az idegenlégiósaink egyébként hazautaztak, és a magyar játékosok közül sincs mindenki Győrben, a kiadott egyéni edzéstervek szerint dolgoznak. Mivel a magyar sorozatokat, a bajnokságot és kupát törölték, a következő esemény, amelyre készülnünk kell, a szeptember eleji budapesti Bajnokok Ligája Final Four.

A négyes döntő, amely a csúszás dacára is korábban kezdődhet. Közvetlenül előtte rendezhetik meg ugyanis az elmaradt negyeddöntőket.

Igen, felmerült ilyen javaslat, és lehet mellette, meg ellene is érvelni. A sportszerűség azt diktálná, a pályán dőljön el, kik kerülnek be a legjobbak közé, másrészről viszont óriási kockázatot jelentene a nyolc csapatos rendezés. Aki látott már közelről Final Fourt, az pontosan tudja, hogy gyakorlatilag huszonnégy óra alatt kell két kulcsfontosságú mérkőzést játszani, szombat délutántól vasárnap délutánig. Ez fizikálisan és mentálisan is roppant megterhelő. Ezt még megfejelni egy csütörtöki negyeddöntővel és egy harmadik összecsapással a játékosok egészségét veszélyeztetheti. Nagyon bízom benne, hogy nem kerül rá sor.

A lányok vigasztalhatatlannak tűntek, amikor kiderült, hogy idén nem hirdetnek magyar bajnokot. Milyen érzései vannak most az elnöknek?

Természetesen én is ugyanígy érzek. Nem ezért készültünk egész évben, nem ezért dolgoztunk. A tény viszont az, hogy a koronavírus-helyzet és pandémia közbeszólt, a Magyar Kézilabda Szövetség pedig meghozta a döntését: nem hirdetnek bajnokot, kiesők és feljutót sem lesznek. Lehetne minősíteni a határozatot, de nem biztos, hogy érdemes, mert sok szempontot kellett figyelembe venni egy olyan helyzetben, amelyre korábban nem volt példa. Nagyon sajnáljuk a szurkolóinkat, a támogatóinkat, a játékosainkat és az edzőinket, ők mindannyian elestek egy bajnoki címtől, illetve a magyar kupa hátralévő küzdelmeitől. Tovább kell azonban lépnünk, mert a döntést megváltoztatni nem tudjuk.

Dr. Bartha Csaba (Fotó: O. Jakócs Péter)

A klub rugalmas költségvetésre állt át, három hónapra zárolják az alkalmazottak (a játékosok, a szakmai stáb, és az adminisztráció) fizetésének huszonöt százalékát. Mindenki elfogadta a döntést?

Igen, mert egy kiváló és összetartó közösség a miénk. A hozzájárulás az átmeneti csökkentéshez számomra egyben azt is jelzi, hogy a munkavállalók bíznak a klub vezetésében. Április elsejétől június 30-ig tart ez az időszak, akkor újra áttekintjük a költségvetés aktuális helyzetét, és meghozzuk a végleges döntést.

Ne feledkezzünk meg a szurkolókról sem, akik nélkül nincs csapat és klub. Most azt kérték a drukkerektől, hogy aki teheti, tekintsen el az elmaradt meccsek utáni pénzbeni kompenzációtól.

Nem lehetünk elég hálásak a szurkolóinknak azért a hozzáállásért, amit eddig tanúsítottak. A kompenzációról szóló közlemény megjelenése után is pozitív és korrekt visszajelzéseket kaptunk. Ez csupán kérés a szurkolók felé, nyilván, akinek hiányzik ez a pénz, annak vissza kell adni. Az elmaradt bajnokikra korábban megváltott jegyek egyébként érvényesek lesznek a következő szezonra. Közben persze a mi helyzetünk sem lett egyszerűbb. Egyetlen számot említenék, hogy a csapatot ismerők és szeretők tisztában legyenek vele, milyen nagyságrendben érint bennünket a jegyértékesítés szünetelése. Csak a CSM Bucuresti elleni elmaradt hazai BL-.negyeddöntő 35 millió forintos bevételkiesést jelent a klub számára. De a kiesések teljes volumenét majd csak júniusban lehet látni. Ez tehát a jelenlegi helyzet, mi viszont mindent megteszünk azért, hogy ebben a furcsa és nehéz szezonban is eredményesek legyünk. A törölt magyar bajnoki és kupa sorozat helyett a Bajnokok Ligájára fókuszálunk, hiszen a csapatnak, a szurkolóknak és a támogatóknak, mindannyiunknak szüksége van a sikerre.

Kapcsolódó témák: #Győri Audi ETO KC | #kézilabda | #koronavírus |