Négy győri induló

Tíz magyar érem Győrben

Fotó: Judo.hu
Nagy Roland
2019.11.19. 12:19

Az ifjúsági korcsoport számára harmadik alkalommal rendeztek Judo Európa-kupa viadalt Győrben.

A magyarok remekeltek, négy arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel első helyen végeztek az éremtáblázaton.

Évről évre egyre népesebb mezőny gyűlik össze a győri versenyen, idén már harminc ország négyszázhatvanegy judósa lépett tatamira az Olimpiai Sportparkban, ott ahol az azóta már U23-as Európa-bajnok, és felnőtt világkupán bronzérmes Sipőcz Richárd nyert aranyat a 2017-es EYOF-on.

A 18 évesek Európa-kupáján most négy győri indult, Farkas Szilvia, Vikol András, és Özbas Yasin a GYAC-ot, Teidl Bendegúz a Vitalt képviselte.

„Ebben a korosztályban a fiatalok már olyan színvonalas versenyeken mutathatják meg tudásukat, mint a felnőttek. Az U18-asok közül a kontinens legjobbjai jöttek el Győrbe. Fontos, hogy a tehetségek hozzászokjanak a nagy tornák hangulatához, ez már egyfajta ráhangolás arra, hogy mi várhat rájuk a felnőtt elitben” – mondta Hatos Zsuzsanna a GYAC edzője, a korosztályos női válogatott szövetségi kapitánya.

A magyar sikerek ezen a hétvégén sem maradtak el, a hazai judósok közül négyen is a dobogó legfelső fokára állhattak, egyikük a GYAC veresnyzője Farkas Szilvia volt a + 70 kg-os súlycsoportban.

Aranyérmes lett még az idei bakui EYOF harmadik helyezettje, Szegedi Dániel (66 kg, Ceglédi VSE), valamint Sáfrány Péter (90 kg, Miskolci VSC) és Kőszegi Rebeka Rita (48 kg, BHSE). Ezüstérmet nyert Ürögdi Dominik (73 kg, Ceglédi VSE) és Bertók Krisztofer (90 kg, Vasas Judo), bronzérmes lett Farkas Bence (60 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE), Szecsei Viktor (73 kg, Szegedi JSE), Mamira Luca (44 kg, Toto Sport) és Vit Lili (63 kg, BHSE).

„Folyamatosan nő a győri viadal létszáma, két hete Szlovéniában, Koperben volt egy hasonló megmérettetés, ott huszonöt ország háromszáznyolcvan judósa indult. A junioroknak ez egy világranglista pontokat adó verseny, és ez mindenkinek fontos. A magyar cselgáncs utánpótlás példátlanul sikeres évet zárt, még az előző idényt is felülmúlta. A különböző korosztályok legjobbjaiból kialakulhat egy olyan csapat, amely a 2024-es és 2028-as olimpián eredményes lehet” – mondta Nagy András, a Magyar Judo Szövetség sportigazgatója.

Összesen huszonegy ország tudott érmet szerezni Győrben. A legeredményesebb a magyar válogatott volt, amely a négy arany mellett két ezüst és négy bronzérmet is begyűjtött.

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #judo |