Ilyen a boksz

Szombaton rendezik Győrben a boksz OB döntőit

Fotó: Vig Norbert
Nagy Roland
2020.10.29. 15:30

Szerdán a selejtezőkkel kezdődött és szombaton 15 órától a döntőkkel zárul a Papp László Felnőtt Ökölvívó Magyar Bajnokság Győrben, az Olimpiai Sportparkban.

A hazai amatőr boksz legrangosabb versenyére 53 egyesület 54 női és 110 férfi bokszolója nevezett, mindkét nemnél 10-10 súlycsoportban hirdetnek bajnokot. Bertók Róbert, a magyar ökölvívó-válogatott szövetségi kapitánya elmondta, a közelgő U22-es Európa-bajnokság felmérőversenyének is szánják a mostanit, ezért van több súlycsoport, mint az olimpiaián, ahol a férfiaknál 8, a nőknél pedig 5 kategóriában osztanak érmeket. Szombat délután a döntők és a díjátadó mellett megemlékeznek a szakszövetség fennállásának 95. évfordulójáról is. A járvány miatt a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, így a versenyzőkre és nézőkre vonatkozó testhőmérséklet-mérésen és kötelező maszkviselésen túl előírás az is, hogy az ökölvívók csak a saját kesztyűjükben és fejvédőjükben léphetnek ringbe. Győrben legutóbb 2012-ben rendeztek magyar bajnokságot, akkor még csak férfi indulókkal.

Fotó: Vig Norbert

Hatalmas csatákra számítok a férfiaknál több súlycsoportban, szerencsére a legtöbb kategória küzdelmei nem előre lefutottak. Nagy, többesélyes küzdelmekre számítok az 52 kg-ban, természetesen a 64kg-ban, amely igazi presztízs csatát hozhat. Ugyanez igaz a kiegyensúlyozott 69kg-ra, a 75 kg-ra, és a 81kg-ra is. A versenyzői létszámmal természetesen nem vagyok elégedett, de a koronavírus járvány, és az elmúlt évek gondjai mellett ezt kell jelenleg alapnak tekintenünk. Bízom benne, hogy az elkövetkező években többen leszünk a legfontosabb hazai eseményünkön, a felnőtt országos bajnokságon” – mondta Bertók Róbert szövetségi kapitány a versenyhelyszínen Győrött.

Rengeteg nehézséggel küszködtünk az elmúlt időszakban, de mindenre igyekeztünk megoldásokat találni. A koronavírus járvány közben kellett megoldanunk az edzéseket, a felkészülést, és a szövetség új szerkezeti átalakítását. Nagyon bízunk a magyar virtusban, a harcosságunkban, amely a nemzetközi porondon is sikerre vezethet az elkövetkező években. A magyar tehetség legendás világszerte, nekünk kevesebb versenyző is elegendő lehet egy minőségi eredmény eléréséhez. Kovács István volt 1996-ban az utolsó olimpiai aranyérmesünk, 2000-ben Erdei Zsolt bronzéremmel zárt, de ez elmúlt tizenöt-húsz évben a sportágunk lejtmenetbe került. Voltak tehetségeink, értékeink, de nem tudtuk kihozni belőlük a legjobbat, ezen kell mindenképpen változtatnunk. Azon dolgozunk, hogy egy új kezdettel újra rangot adjunk a magyar ökölvívásnak, hogy az ismét régi fényében csillogjon. Újra bevezettük a régiós rendszert, és bízunk benne, hogy ez hosszabb távon meghozza majd a gyümölcsét. A teljes versenyrendszerünk átalakítás alatt van, hosszabb távon szeretnénk bevezetni a régiós versenyeket, majd a régiók közötti eseményeket” – mondta a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, dr. Bajkai István a szerdai megnyitó ünnepséget követően.

Kapcsolódó témák: #ökölvívás | #Olimpiai Sportpark |