Szoboszlai Dominik: csoportelsőként szeretnénk kijutni az Eb-re

Pécskai István Fotó: O. Jakócs Péter
2023.06.21. 10:48

A magyar labdarúgó-válogatott Varga Barnabás és Sallai Roland találatával 2-0-ra legyőzte Litvániát hazai pályán Európa-bajnoki selejtezőn. A mieink első számú csillaga, Szoboszlai Dominik kis híján óriási gólt szerzett: szabadrúgásból végül bődületes nagy kapufát lőtt. A német Leipzig futballistája boldog, hogy a nemzeti csapat átvette a vezetést a csoportjában. A játékos célja, hogy a következő két meccsen oda-vissza verjék a szerbeket, és csoportelsőként jussanak ki a jövő évi Eb-re.

Hogyan emlékszik vissza a kapufájára?

Örültem volna, ha gól lesz belőle, sajnos kicsivel célt tévesztettem. A kapufát eltalálni körülbelül annyit ér, mintha öt méterrel fölé rúgom a labdát. Talán ha hátrébb viszem a labdát két méterrel, jobban sikerül.

Bosszantja, hogy nem tudott betalálni a litvánok kapujába?

Valójában teljesen mindegy, ki szerzi a gólokat. Akár Lang Ádám is rúghat bomba gólt, a lényeg, hogy a válogatott nyerjen. Voltak helyzeteink, amelyeket az elején sajnos nem sikerült értékesíteni. Varga Barninak mondtam a kihagyott helyzete után, hogy a következő majd bemegy, és így is lett. Gratulálok neki, sokat dolgozott érte, hogy a bekerüljön a kezdőcsapatba. Mindjárt gólt is szerzett.

Elégedett a Montenegró és Litvánia ellen begyűjtött négy ponttal?

Nem lehetek elégedetlen, de persze boldogabb lennék, ha hatot szereztünk volna. Sok tanulnivalónk volt a montenegrói mérkőzésből, és a litvánok ellen meg is mutattuk, hogy nem az a valódi arcunk. Nem tudjuk mindig a legjobbunkat nyújtani, bár minden alkalommal megpróbáljuk. A litvánok ellen mindenki élvezte a játékot, küzdöttünk, biztattuk a másikat. Ha valaki hibázott, nem szóltunk be neki, ami pedig korábban előfordult. Ebből is folyamatosan tanulunk.

Ősszel következik a szerbek elleni két mérkőzés. Mit vár ettől a két találkozótól?

Hat pontot. Itthon és idegenben sem lesz egyszerű feladatunk, de a célunk mindkét meccsen a győzelem megszerzése. Csaját saját magunkkal foglalkozunk. Az a lényeg, hogy magunkra koncentráljunk. Nem egyszerű sem Szerbiával játszani, most Montenegróban sem volt könnyű, de Bulgáriában és Litvániában sem lesz az. Meccsről meccsre haladunk, nem szeretek túlságosan a jövőbe tekinteni.

Aláírná most, hogy csoportmásodikként jut ki a válogatott az Eb-re?

Nem. Csoportelsőként szeretnénk kijutni az Eb-re. Képesnek tartom erre a válogatottat. Nem tudom pontosan, mikor jutott ki egyenes ágon a magyar nemzeti csapat az Eb-re, de nagyon régen. Szeretnénk mi teljesíteni ezt a célt.

Mit szól hozzá, hogy Szalai Ádám, a válogatott korábbi csapatkapitánya a B középből buzdította az együttest?

Ő egy igazi kapitány, imádom emberként és játékosként is. Itt volt velünk az öltözőben. Sokat beszélgettem vele, mielőtt visszavonult a válogatottól. De hogy miről, azt nem szeretném elárulni.