Szerva itt, csere ott – asztalitenisz OB-t rendeztek Győrben

Venesz Klaudia Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2024.03.24. 19:12

Az Olimpiai Sportparkot a hétvégén az asztalitenisz országos bajnokság töltötte meg. Az olimpai sportágak közé tartozó játék döntőiben páros és egyéni bajnokokat is avattak.

Az egyszerű, pontozásos játék sokat veszített az utóbbi éveben a presztízséből. A szövetség új elnöke, Kovacsics Imre bizakodva tekint a jövőbe, és együttműködéseket kezdeményez a városi pingpongos élet fellendítése érdekében.

„Pingpongozni mindenki szeret, mert pingpongozni mindenhol lehet” – ezzel a szlogennel kezdték el népszerűsíteni a játékot. Az OSP aulájában felállított asztaloknál bárki ütőt ragadhatott, és átélhette a labda pattogásával járó izgalmakat.

Az idén száz éves Asztalitenisz Szövetség elnöek elmondta, hogy a közeljövőben meghirdetik a „Green Table” programot, amelynek a küldetése a sporton keresztül békét vinni a világba. Az asztalnál nagyon sok küzdelmet láttak a háromnapos rendezvény alatt, de a vérre menő csatákat követően a sporttársak barátsággal váltak el.

Az elnök regnálásának kezdete óta ez az első országos bajnokság, de szeretnék a hazai rendezvényeket nemzetközi színvonalra emelni. Minden nemzetközi standardnak megfelelően bonyolították le a bajnokságot, a tizenkét táblás selejtezőktől az egyasztalos döntőig minden feltételnek megfeleltek. A hazai versenyzők sajnos külföldre igazoltak, épp ezért szeretnének olyan nívójú derbiket rendezni, hogy presztízs legyen a játékosoknak hazalátogatnia. Hazai OB-n már régóta nem volt pénzdíjazás, ezen is változtattak – az első helyezett háromszázezer forintot vihet haza – hívta fel a figyelmet Kovacsics Imre.

A győri asztalitenisz életet lelkes civilek tartották életben, pedig az alacsony publicitást élvező sportág a legtöbb világbajnoki érmet érmet hozta száz év alatt. A sportok átalakult finanszírozását a pingpong is megsínylette, a játék a kisebb műhelyeknek köszönhetően tudott a felszínen maradni.

A szövetség nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésre, és bízik abban, hogy a szövetség-önkormányzat-klub-szülő alkotta pillérekre támaszkodó gyerekek sikeres nevelését tudják megkezdeni már hatéves kortól, így már a következő olimpiai felkészüléskor is számolhatnak velük.

Kovacsics bízik a sportra nevelő iskolák nyitottságában, és abban, hogy az ott elkezdett játékot, annak szeretetét hazaviszik a gyerekek, és már nem csak egy belső körből kerülnek ki játékosok.

A bajnokságon Szvitacs Alexa is asztalhoz állt. Győr kiváló parasportolója elmondta, hogy nagyon jó helyen áll az olimpiai kvalifikációt illetően, de egyelőre óvatosan fogalmazott, mert a párizsi szereplése csak a jövő héten válik biztossá.

Galéria: MekliZ Fotóstúdió

Előzmény:
Kapcsolódó témák: #asztalitenisz | #pingpong |