Idén telefonon is közölhető a javaslat

Szerdán választanak új tagot a Nemzet Sportolói

Fotó: Pixabay
mti
2020.07.20. 19:39

A Nemzet Sportolói szerdán teszik meg javaslatukat arra, hogy ki kerüljön a június 17-én elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kárpáti György halálával megüresedett helyre.

„Szerdára hívtam össze a Nemzet Sportolóit, hogy megtegyék jelölésüket, a szavazás titkos lesz” – tájékoztatta az MTI-t Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki a részletekről elmondta: először a tagok egyenként tehetnek javaslatot, kit tartanak méltónak és érdemesnek arra, hogy a Nemzet Sportolója legyen. Hozzátette: a járványhelyzetre tekintettel, ha valaki kéri, nem kell személyesen megjelennie, hanem telefonon is közölheti javaslatát.

„Ekkor egy tag akár több személyt is jelölhet. Ezután jön a következő kör, amelyben már csak a listára felkerültek közül lehet választani, és mindenki csak egy sportembert jelölhet. A szavazás addig tart, amíg valaki megkapja a tagok támogatásának több mint ötven százalékát” – ismertette a szavazás menetét Szabó Tünde, majd hozzáfűzte, ha többfordulós lesz a szavazás, minden fordulóban kiesik az, aki a legkevesebb szavazatot kapta.

„Ezután megvizsgálom, hogy a legtöbb szavazatot kapó személy megfelel-e kritériumoknak és a törvényi feltételeknek, és ha igen, akkor felterjesztem őt a kormánynak, és amennyiben a kabinet is elfogadja, akkor válik hivatalossá, ki lesz az új tag a Nemzet Sportolói között” – fűzte hozzá a sportért felelős államtitkár.

A Sporttörvény szerint a Nemzet Sportolója az a 60. évét betöltött sportember lehet, aki versenyzőként kimagasló sporteredményt ért el, majd a sportpályafutása befejezése után is fontos szerepet töltött be a magyar sportéletben.

A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Monspart Sarolta, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Varga János.

Kapcsolódó témák: #Magyarország | #sport |