Szenzációs győri ezüstérem az evezős vb-n!

Szigeti Sándor Fotó: Hunrowing Facebook
2023.09.11. 17:27

Szenzációs versenyzéssel két év alatt a második felnőtt világbajnoki ezüstérmét szerezte meg a kiváló győri evezős, Szabó Bence, aki „most vagy soha” hangulatban várja a tavaszi olimpiai pótkvalifikációs küzdelmeket.

A tavalyi év után Furkó Kálmánnal másodszor lettetek ezüstérmesek a könnyűsúlyú evezősök között, ráadásul ismét egy olasz kettes mögött. Félig üres, vagy félig tele van most a bizonyos pohár?

Bizakodtunk, hogy meg lehet a világbajnoki cím, mert az idei évben Olaszország új párost indított a belgrádi vb-n. Előzetesen felmértük az erőviszonyokat, és ezek alapján az idei olasz páros – ha csak egy hajszállal is – de lassabbnak tűnt a tavalyinál. Aztán a helyosztó futamban már látszott, hogy az idei finálé sem lesz éppen sétagalopp.

Mi történt a döntőben?

Nagy hullámok között rajtoltunk el, ilyenkor sokkal nehezebb úgy megindítani a hajót, hogy az egyensúly is megmaradjon és a sebesség is jó legyen. Az első száz méteren többször is hibáztunk, az olaszok ezt kihasználva nagyjából egy hajós előnyre tettek szert. Hiába próbálkoztunk többször is sebesség- és ritmusváltással, robbantásokkal, mindig lereagálták bennünket. Faragtunk ugyan a hátrányunkból, de sajnos nem eleget.

Milyen érzés volt ezután átvenni az újabb ezüstérmet a dobogón?

Ott és akkor eléggé letörtek voltunk, de nem is a helyezés miatt, hiszen két év alatt két világbajnoki ezüstérem, több mint szép eredmény. Inkább az bántott bennünket, hogy ha az elején nincs az a hibázás, akkor több is lehetett volna ebben futamban. Azóta viszont már megbarátkoztam az újabb vb-ezüsttel.

Többször is nyilatkoztad, hogy nagy álmod, hogy ott lehess az olimpián a kétpárevezősök között. Meglesz a párizsi kvóta?

Nagyon szeretném, ha így lenne! Tudni kell, hogy ez a szám, amiben most indultunk a vb-n a könnyűsúlyúaknál, nem olimpiai szám, csak a kétpárevezés az. Ráadásul Párizs után ez is kikerül az olimpiai programból. Most vagy soha hangulatban várom tehát a jövő tavaszi Európa-bajnokságot és a kétpárevezős olimpiai pótkvalifikációs futamokat, mert 26 évesen ez lesz az utolsó lehetőségem, hogy részt vehessek az ötkarikás játékokon. Rendkívül sűrű lesz a mezőny, de nagyon bízom benne, hogy meglesz a kvóta Párizsra!

Kapcsolódó témák: #evezés | #GYAC | #Győr | #világbajnokság |