Győriekkel a csapatban értek el szép sikert a kosaras lányok

MTI Fotó: MTI/Kovács Tamás
2023.06.25. 20:55

Székely Norbert szövetségi kapitány szerint a magyar női kosárlabda-válogatott a franciákkal szemben elvesztett bronzmérkőzés ellenére megmutatta, hogy miért van a négy között az Európa-bajnokságon.

A szakvezető azzal kezdte az MTI-nek, hogy csapata mind a hat mérkőzésén az utolsó percig küzdött, és összességében nagyon jó tornán van túl.

Próbáltuk a határainkat feszegetni, kicsit túl is léptünk rajtuk. Ma az első negyedben látszott, hogy milyen elképesztően erős ez a francia csapat, de aztán visszanyertük a sebességet, amit elvettek, és rá tudtunk húzni még egyet. Akkor már egészen más arcunkat mutattuk. Minden mérkőzésünkön hullámzott a játékunk, de Európa elitjével játszottunk, és óriási élmény volt, hogy mindenki ellen működött az eszköztárunk” – fejtette ki a kapitány.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

“A nagyszünetben arról beszélgettünk, hogy össze kell kapnunk magunkat, és vissza kell találnunk ahhoz az agresszivitáshoz, melyet korábban tudtunk hozni. Nem volt reális esélyünk a győzelemre, de megmutattuk, hogy miért vagyunk itt a négy között. A teljes mezőnyt nézve a belga, a francia és a spanyol csapat kiemelkedett a mezőnyből, a 4-14. hely között bárki bárhol végezhetett volna, szerencsére a negyediket Magyarországnak hívják.”

Székely Norbert ezután rátért a kiharcolt olimpiai selejtezőre.

“Nagy álom volt, hogy ott legyünk az olimpiai selejtezőn, és most ott vagyunk. Én gyerekként minden olimpián szurkoltam a tévé előtt a magyar csapatoknak, vívóknak, kajakosoknak, most pedig elértük, hogy nekünk is van esélyünk a részvételre. Ez még nagyobb lépés lenne a válogatott számára” fejtette ki.

A csapatkapitány Dubei Debóra egyértelműen pozitívan tekintett vissza a kontinenstornára.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

“Fantasztikus az, amit ilyen kis országként elértünk itt, jó érzéssel fogunk visszagondolni erre a tíz napra. Jó lett volna éremmel hazatérni, de nem vagyunk telhetetlenek, mert nagy eredményt értünk el. Érdekes, hogy számomra a törökök elleni vereség volt a csúcspont, mert mély nyomot hagyott bennünk. Kellett nekünk az a pofon, és onnantól ismét építkeztünk tovább. Az elitcsapatok ellen megtanulhattuk, hogy nem lehetnek üresjárataink, hullámvölgyeink, mert ők sokkal magabiztosabbak voltak” – jelentette ki a SERCO Uni Győr játékosa.    

A 21 pontos Kiss Virág azt emelte ki, hogy akkor sem adták fel a meccseket, amikor nagy hullámvölgyekbe kerültek.

“Nem szabad így elkezdeni egy mérkőzést, ahogy ma a franciák vagy tegnap a spanyolok ellen. Ők diktálták az iramot, mi pedig futottunk utánuk. Mentálisan és fizikálisan is hatalmas hátrány, ha mínusz 15 pontról kell visszajönni, de mi mégis megtettük. Fordítani nem sikerült, de sok tapasztalatot szereztünk, és éreztük, hogy milyen Európa legjobb négy csapata között lenni.”

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Pécsről nemrég a török Mersinhez szerződött center elmondta, még sosem voltak ilyen helyzetben, és ez a két vereség most még fáj, de pár nap múlva büszkék lesznek magukra és ő is magára.

Durva belegondolni, hogy nyolc évvel ezelőtt abbahagytam a kosárlabdát, és két évig nem játszottam, de nekem kellett az az időszak, hogy idáig eljussak”tette hozzá Kiss Virág, aki harmadszor jutott 20 pont fölé az Eb-n, erre rajta kívül csak a belgák sztárja, Emma Meesseman volt képes.

 Goree Cyesha is arról beszélt, hogy álomszerűen alakult számukra az Eb:

“Ezzel a negyedik hellyel mindenki elégedett lehet. Persze jó lett volna döntőbe jutni, de kiadtuk magunkból a maximumot. Ma az elején érződött rajtunk a fáradtság mentálisan és fizikálisan is, aztán feljavultunk, de nem igazán volt esélyünk a franciák ellen. Ők ugyanolyan erősek voltak, mint a spanyolok tegnap, de ma is elkerültük a 20-30 pontos vereséget, mert egy pillanatig sem adtuk fel. Büszke vagyok a csapatra” – erősítette meg a honosított erőcsatár.