Szabó Szebasztián és Petrov Iván: győztes páros

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Pécskai István
2021.11.10. 21:13

Szabó Szebasztián sztárrá vált a kazanyi rövid pályás Európa-bajnokságon. A Győri Úszó SE versenyzője előbb 100 méter pillangón, majd 50 gyorson diadalmaskodott az Eb-n. Zárásként pedig világcsúccsal nyerte az 50 pillangó fináléját. Úgy véli, elsősorban a szorgalmának köszönheti, hogy ennyire jól sikerült számára a kontinensviadal.

Nagyon sokat készültünk a versenyre. Az olimpia után csak rövid, kéthetes pihenőm volt. Ezt követően rögtön beleálltunk a munkába és a magas szintű versenyzésbe az ISL-sorozatban – mondta a Győr+ Médiának Szabó, akinek kellett egy kis idő, hogy felfogja, világrekordot repesztett az Eb-n. – Most sikerült először világcsúcsot úsznom, ami egyben Európa-rekord is. Ugyanakkor nem ünnepeltem túl a sikert, próbálok magamra koncentrálni.”

Edzője, Petrov Iván maximalizmusát jelzi, hogy még a világcsúccsal végződött finálé után is azt elemezte, mit lehet javítani Szabó úszásán.

„Felírtam magamnak azt a két technikai hibát, amelyet remélhetőleg a világbajnokságig ki tudunk javítani. Ezt követően, mint minden jó eredmény után, megköszöntem az égieknek a segítséget – árulta el lapunknak szakember, aki arról is szót ejtett, az edzőként elért sikerei közül hova rangsorolná tanítványa világcsúcsát. – Nehéz kérdés definiálni az edzői siker fogalmát. Ennek az eredménynek sok gazdája van. A teljes Győri Úszó SE edzői stábjának és elnökségének munkája, valamint a Magyar Úszó Szövetség és az olimpiai bizottság támogatása is kellett hozzá. Elképesztően örülök, hogy ilyen eredményt tudott elérni egy versenyzőnk, akit nagyra tartok. Ugyanakkor el kell mondanom, Sors Tamás korábbi tanítványom nemrég megszerzett jogi diplomájára is legalább ennyire büszke vagyok.”

Petrov Szabóval egyeztetve a tokiói olimpiát követően változtatott a versenyző edzésmódszerén.

„Sokkal több versenyen veszünk részt, az edzések pedig nagyobb intenzitásúak, ugyanakkor terjedelemben rövidebbek. Tokióra az edzői stábbal magasabb kilométerszámmal próbáltunk készülni, ami nem járt a várt eredménnyel” – utalt arra a tréner, hogy Szabónak nem sikerült a dobogóra állnia az idei ötkarikás eseményen.

A sportoló szerint edzőjének hatalmas szerepe van benne, hogy rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban.

„Amíg nem költöztem Győrbe, olimpiai B szinttel rendelkeztem, idén pedig már négyszer játszották el nekem a magyar himnuszt nagy versenyen. Ez egy jó csapat, amelyben mindenkinek megvan a szerepe – fogalmazott az úszó, aki remek kapcsolatot ápol trénerével. –Sakkban egyelőre ő a jobb, römiben körülbelül döntetlenre állunk, pingpongban én nyerek, úszásban még nem versenyeztünk. Őszinte, jó kapcsolatunk van.”

A versenyző célja, hogy továbbra is magas szinten teljesítsen, s aranyérmekkel örvendeztesse meg a magyar szurkolókat.

„Szeretném a jó szereplést folytatni a soron következő világversenyeken. Ehhez persze muszáj fegyelmezetten edzenem, s folyamatosan fejlődnöm kell – tette hozzá Szabó, aki természetesen már a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra is gondol. – Tulajdonképpen most kezdtük el a felkészülést az olimpiára. Nagyon nehéz és hosszú program lesz, de meg kell próbálnom mindennap a legjobbat kihozni magamból.”

Természetesen azért küzd, hogy Franciaországban az olimpiai dobogó legtetejére állhasson. A tréner is mindent megtesz ezért.

„Szeretném, ha Párizsban meg tudná valósítani az álmait, de addig rengeteg rutint kell még gyűjteni, ez a legfontosabb. A kazanyi Eb volt az első állomás, remek visszajelzés, de nem szabad megállni és elkényelmesedni, hiszen ez csak részeredmény” – intette óvatosságra versenyzőjét Petrov Iván.

2019-ben dőlt el, hogy a vajdasági származású úszó magyar színekben versenyzik tovább. Amikor a Győri Úszó SE-hez igazolt, Petrov még szállást is biztosított számára.

„Amikor először leültünk beszélgetni, megmutattam neki az éves tervet, néhány példaedzést és a heti órarendet a várható munkáról. Tetszett neki, amit látott, és úgy döntött, csatlakozik a csapathoz. Rögtön láttam, egy nagyon intelligens és szerény sportoló, akinek komoly céljai vannak. Ilyen embereknek szerintem bárki szívesen segít, ha megteheti – mesélte az edző. – Az úszás mellett több technikai kérdés is adódott, egyike a lakhatás, amit a legegyszerűbben úgy tudtunk áthidalni, hogy hozzánk költözött be. Azóta Győr városának nélkülözhetetlen támogatásával már el tudott költözni, ugyanakkor megjegyzem, továbbra is vannak a házamban befogadott versenyzők.”

Petrov hozzátette, remekül kijönnek egymással, ezért alkothatnak sikeres csapatot.

„Mindig őszinték vagyunk egymással, elmondjuk a problémákat, és megbeszéljük a lehetséges megoldásokat is – jelentette ki a tréner, aki bízik benne, Szabó még tovább fejlődik. – Hogy így lesz-e, majd a jövő eldönti. Szerintem komoly esély van erre. Ezen dolgozunk a teljes edzői stábbal, Petrov Árpáddal, Sebestyén Balázzsal és Rajos Istvánnal.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győri Úszó SE | #úszás |