Sorsoltak a kézilabda vb-re: könnyebb ágon a magyarok

MTI Fotó: Kovács Anikó
2023.07.06. 17:57

A magyar női kézilabda-válogatott Montenegróval, Paraguayjal és Kamerunnal került azonos csoportba a dán, svéd, norvég közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság csütörtöki sorsolásán.

A göteborgi eseményen elhangzott, hogy a B csoportnak a svédországi Helsingborg ad otthont. A magyarok november 30-án a dél-amerikai, december 2-án az afrikai, december 4-én pedig az európai ellenfelükkel játszanak.

A 32 csapatos tornán a csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, és magukkal viszik a másik két továbbjutott csapat elleni eredményeiket. A magyar együttes továbbjutás esetén Göteborgban szerepel Svédország, Szenegál, Kína és Horvátország közül a három továbbjutó társaságában. A középdöntő-csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

A november 30. és december 17. között sorra kerülő torna lesz a sportág 26. női világbajnoksága, és a 24., amelyen a magyarok is részt vesznek. Legjobb eredményük az 1965-ös aranyérem, a legrosszabb a 2017-es 15. hely. Legutóbb, 2021 decemberében tizedik lett Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese.

A világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat válogatott pedig – amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye – részt vehet a jövő tavaszi selejtezőtornák egyikén.

Kapcsolódó témák: #kézilabda | #Magyarország | #sorsolás | #világbajnokság |