Női kézilabda

Sorsdöntő mérkőzés vár a vb-n a magyar válogatottra

Fotó: MKSZ
Győr+
2021.12.08. 13:45

A magyar válogatott szerdán Dánia ellen kezdi meg a középdöntős szakaszt a spanyolországi női kézilabda-világbajnokságon, majd pénteken Kongó, vasárnap pedig Dél-Korea ellen játszik Granollersben.

Dánia válogatottja a spanyolországi világbajnokság F csoportjából küzdötte ki a továbbjutást, magabiztosan legyőzve mindegyiket ellenfelét. Dél-Koreát 12, Kongót 15, míg Tunéziát 19 góllal győzte le a Jesper Jensen irányította északi alakulat. Ezen eredmények alapján, a sorozatterhelés ellenére – illetve, hogy a dán csapatnak nem kellett utaznia, hiszen a csoportmérkőzéseit is Granollersben játszotta – elmondható, hogy egy pihentebb csapattal kell majd szembenéznie a magyar válogatottnak. Ez a találkozó már azt is eldöntheti, hogy a nemzeti együttesünknek marad-e reális esélye a negyeddöntőbe való továbbjutásra, hiszen jelenleg a dánok és a németek állnak a továbbjutást jelentő első és második helyen 4-4 hozott ponttal.

A magyar női válogatott kedden busszal utazott át Valenciából Barcelonába, ahol a spanyolországi világbajnokság Granollersben sorra kerülő középdöntői alatt száll meg. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a megérkezést követően átmozgató edzést vezetett az együttesnek. A németek elleni hétfői mérkőzésen izomsérülést szenvedő Klujber Katrint az egészségügyi stáb kezeli, a dánok elleni szerdai játékára azonban kevés esély van.

A dán keretből tíz játékos edződik minden héten a Bajnokok Ligájában, míg további öt az Európa Liga csoportkörében fog szerepelni januártól, így nemzetközi tapasztalatlanságról nem beszélhetünk esetükben. Ennek pozitív oldalát nézve, a magyar csapat több tagja jól ismeri az ellenfél játékosainak nagy részét, hiszen már az őszi szezonban is farkasszemet nézett néhányuk egymással.

A két nemzeti együttes legutóbb 2018-ban találkozott egymással egy felkészülési mérkőzésen, amelyen 23-16-os dán siker született. A legutóbbi tétmérkőzésig egészen a 2016-os Európa-bajnokságig kell visszamenni, akkor is az északi együttes bizonyult jobbnak (23-19). A két csapat egymás elleni mérlege tétmérkőzéseken: 20 találkozóból 13-at nyert meg a skandináv alakulat, és 5 találkozón született magyar győzelem.

Forrás: MKSZ

Kapcsolódó témák: #kézilabda | #magyar válogatott | #világbajnokság |