Európai Judo Szövetség

Sipőcz lett 2020 legjobb junior judósa Európában

Fotó: SZE
Nagy Roland
2021.04.12. 14:57

A Széchenyi Egyetem SE húszéves judósa, Sipőcz Richárd különleges elismerésben részesült. A +100 kg-osok mezőnyében az olimpiai kvótáért küzdő győri fiatalt az Európai Judo Szövetség az elmúlt egy év, vagyis 2020 legjobb juniorkorú férfi versenyzőjének választotta. Ebben az időszakban Sipőcz a junior- és az U23-as Európa-bajnokságon is aranyérmes lett.

„Valószínűleg azért ítélték nekem ezt a díjat, mert tavaly egy hét alatt két korosztály Európa-bajnokságát nyertem meg. Egy aranyérmet is nehéz megszerezni, a kettő pedig tényleg ritkaságszámba megy. Nem tudtam eddig, hogy létezik ez az elismerés, meglepett, amikor egy hivatalos levelet kaptam róla, természetesen büszkeséggel tölt el, hogy az előző évi eredményeim alapján engem választottak” – mondta Sipőcz Richárd, aki az április 16-án kezdődő lisszaboni Európa-bajnokságon vehetné át a díjat, ám ezen a versenyen valószínűleg nem tud részt venni.

,,Sajnos én sem úsztam meg a vírust, ám szerencsére enyhébb tünetekkel túl vagyok rajta. Pár napig gyengének éreztem magam, aztán gyorsan gyógyultam. A karantén hossza volt a kellemetlen, hiszen így fontos versenyek és edzések maradtak ki” – tette hozzá a SZESE cselgáncsozója. A világranglista 35. helyén álló Sipőcz az olimpiai kvóta megszerzésért küzd, amihez jelen állás szerint a 26. pozíciót kellene elérnie. Azonban a fiatal dzsúdós sem a grúziai, sem a törökországi Grand Slam-versenyen nem vett részt a közelmúltban, és úgy néz ki, hogy a portugáliai Eb-t is ki kell hagynia.

Sipőcz bízik abban, hogy a május elején rendezendő kazanyi Grand Slam-versenyen már ott lehet, és gyűjtheti a világranglistapontokat a tokiói indulás kiharcolása érdekében.

,,A kvalifikáció folyik, megpróbálok a maradék három versenyből kettőn elindulni. Nem tudom, hogy a betegség milyen hatással lesz a formámra, de én úgy gondolom, hogy akár jól is jöhet majd az, hogy több időm jutott a pihenésre. Sajnos a minőségi munkára kevés az idő, elsősorban a tortúra miatt, amin egy-egy verseny kapcsán át kell menni. Általában úgy kezdődik, hogy két negatív tesztet kell produkálni két nap különbséggel. Ezután indulhat az utazás a viadal helyszínére, ahol újabb teszt vár ránk, amíg ennek nincs eredménye, addig szobakarantén van, ezt követően a szálloda területén mozoghatunk. Nem sokkal később jön még egy teszt, a verseny előtt, ha az is negatív, akkor mehetünk mérlegelni, és kezdődhet a küzdelem a tatamin. Amikor vége a versenynek, kell egy kilépő teszt, amivel hazautazhatunk, felmehetünk a repülőre. Nyilván ez nem kellemes, de évek óta azért dolgozom mindennap, hogy ott lehessek az olimpián, és az utolsó pillanatig azon leszek, hogy ez az álom valóra váljon.”

Kapcsolódó témák: #Győr | #judo | #sport |