Tokió2020

Siklósi Gergely ott van a döntőben!

Fotó: MTI/EPA/Ota Kijosi
Győr+
2021.07.25. 12:03

A magyar Siklósi Gergely az elődöntőben azzal az Andrea Santarellivel találkozik, akit 2019-ben Budapesten egy tussal múlt felül a világbajnoki elődöntőben.

A BHSE 23 éves vívója nagyszerű teljesítménnyel 15-10-re bizonyult jobbnak a világranglistán ötödik, 2019-ben, Budapesten vb-harmadik, Rio de Janeiróban csapatban ezüstérmes ellenfelénél.

A két versenyző eddig háromszor csapott össze egymással – többek között a 2019-es vb elődöntőjében -, és mindháromszor Siklósi nyert.

Ezúttal is ő kezdett jobban a Makuhari Rendezvényközpont szinte üres B csarnokában, ahol – csakúgy, mint szombaton, a kardban győztes Szilágyi Áron menetelésekor – maroknyi magyar tábor szurkolt a lelátón, benne többek között Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral és Kulcsár Krisztiánnal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével, ötkarikás ezüstérmes párbajtőrözővel.

Az első három perc után 4-3-ra Siklósi vezetett, majd a második szakaszban mindketten megduplázták találataik számát, így a záró harmad előtt 8-6 állt az eredményjelzőn. Santarellinek támadnia kellett, ki is egyenlített 10-10-nél, de innentől már a magyar vívó uralta az asszót, és egymás után ötször megszúrva az olaszt eldöntötte az összecsapást.

“Az elmúlt napokban több pozitív jel utalt arra, hogy jó lesz ez a nap. Sokan hisznek bennem, sokan támogatnak. Az elődöntő 10-10 után dőlt el. Kiskorom óta úgy van, hogy ha a harmadik harmadba érünk és ott komollyá válik a dolog, akkor nálam van egy váltás. Ezt nem tudom megmagyarázni, ez tehetség, ezt kaptam” – fogalmazott a magyar vívó.

Arra nem tudott válaszolni hogy mit fog csinálni a fináléig hátralévő időben. Amikor emlékeztették rá, hogy a szombaton, kardban győztes Szilágyi Áron pontosan tudta a döntőig tartó menetrendjét, Siklósi így reagált:

“Az Áron az Áron, én meg én vagyok. Ő egy kicsit szögletesebb, én meg egy kicsit kerekebb vagyok”.          

 Öt éve Imre Géza második lett a párbajtőrözők versenyében, magyar győztesig azonban egészen az 1972-es müncheni játékokig kell visszamenni, akkor Fenyvesi Csaba nyerte a fegyvernem egyéni versenyét.

A finálé magyar idő szerint 14.15 órakor kezdődik, Siklósi ellenfele az ukrán Igor Reizlint ugyancsak 15-10-re legyőző francia Romain Cannone lesz.

Bárki jön, nagyon kemény asszóra számítok. Ez egy olimpiai döntő lesz” emelte ki Siklósi Gergely.  

Eredmények:
a 32 között:
Siklósi Gergely-Tung Csao (kínai) 15-9
a 16 között:
Siklósi-Husszam Elkord (marokkói) 15-13
negyeddöntő:
Siklósi-Park Szang Jung (dél-koreai) 15-13
Andrea Santarelli (olasz)-Jamada Maszaru (japán) 15-13
Igor Reizlin (ukrán)-Mohamed Elszajed (egyiptomi) 15-13
Romain Cannone (francia)-Szergej Bida (orosz) 15-12
elődöntő:
Siklósi-Santarelli 15-10
Cannone-Reizlin 15-10
később:
bronzmérkőzés 13.20
döntő 14.15
Kapcsolódó témák: #Magyarock | #párbajtőr | #Tokió2020 |