Sikerült! Ezen az útvonalon első magyarként ért fel a téli Kazbek csúcsára a győri hegymászó

Havassy Anna Katalin Fotó: Kovács Albert
2024.02.21. 14:01

Hihetetlen büszkeséggel tölt el minket az az eredmény, amelyet Kovács Albert győri hegymászó és társai vittek véghez Grúziában: télen mászták meg a Kazbeket, amelyre eddig magyar részről csak háromszor volt példa. Abban viszont mindenképp elsők, hogy olyan útvonalon tették ezt meg, amelyen nyáron sem jutott még fel magyar a csúcsra!

Mielőtt Kovács Albert és társai Mógor Péter, Horváth Bence és Demény Barnabás nekivágott volna az izgalmas kalandnak, Alberttel a Győr+ Média exkluzív interjút és rádiós beszélgetést is készített. Ezekből mindenki számára tisztán látszott, hogy amire a srácok készülnek, az embert próbáló, kemény és nagyon hideg lesz.

A Wiesbauer Kazbek Winter Expedíció február 15-én indult, a cél pedig a Kaukázus déli részén lévő, 5.045 méteres Kazbek hegy meghódítása volt.

„A Kazbek technikailag nem egy nehéz hegy. A téli körülmények, amik mégis nagyon nehézzé tehetik a mászást: rengeteg hó van a hegyen, s az érkező szelek akadály nélkül fújhatnak, így iszonyatosan hideg van. A nappali átlaghőmérséklet –25 Celsius-fok körül van, amit a szél miatt –45-50 Celsius-foknak érzékel az ember” – mondta a Győr+ Médiának az indulás előtt Kovács Albert, majd azt is hozzátette, hogy ő és Mógor Péter a direkt útvonalon tervez feljutni, ami tulajdonképpen egy 55 fokos dőlésszögű, jó 300-400 méter jégmászást jelent.

Alberték a kékkel jelölt úton jutottak fel a csúcsra

Ebben az a különleges, hogy ezen az útvonalon magyar hegymászó még nyári körülmények között sem érte el a Kazbek csúcsát, nem hogy a rettentő hidegben és ennyire mostoha körülmények között.

Nos, bevalljuk, mivel jól ismerjük Albertet, sejtettük, hogy megcsinálja amiért elindult! Viszont mivel tényleg jó barátunk, azt is tudtuk, hogy ha valaki, akkor ő biztos nem fog felesleges kockázatot vállalni, s inkább lefújja az expedíciót. Persze aggódtunk a fiúkért, követtük a jelentkezéseiket, szurkoltunk, imádkoztunk, ki-ki habitusa szerint. Mert Kovács Albert és az ő józan, mégis extrém elszántsága nekünk győrieknek rengeteget jelent. Az általa üzemeletetett falmászóterem nem csak egy sportolási lehetőség sok-sok gyermeknek és felnőttnek, hanem iránymutatás, fejlődési lehetőség és motiváció. Albert a leghitelesebb győri sportolók közé tartozik, s most már azt is elmondhatjuk róla: történelmet írt!

„Megmásztuk a Kazbeket, téli körülmények között! Megizzasztott mindenkit, vagyis inkább megfagyasztott mindenkit!” – kezdte a sajátos humorával fűszerezve a videós-bejelentkezést Albert, majd így folytatta:Eléggé kemény, jeges volt a terep, de derekasan helytállt a csapat. Épp úton vagyok lefelé egy alsó házhoz, van aki még fent maradt. Én nem akartam időzni, menjünk le, fürödjünk meg, igyunk egy jó sört, a meló el lett végezte! Köszönöm szépen, hogy követettek, hogy izgultatok, aggódtatok, nem kellett volna. Urai voltunk a helyzetnek. Hamarosan jön a következő projekt. Wiesbauer Kazbek Winter Expedicio finish!” – mondta Albert, majd az is kiderült, hogy a csúcsra végül Albert, Péter és Barnabás jutott fel és szerencsére mindenki jól van.

A győri hegymászónak kiváló próba, teszt volt a mostani expedíció, hiszen a tervek szerint nyáron újra nekivág a 7000 méter feletti hegyek valamelyikének, tehát a Hópárduc Expedíció is folytatódni fog. A mostani Kazdek hódításon pedig kipróbálhatta magát és a felszerelését is, igazán extrém körülmények között.

Albert, Péter és Barnabás! Hihetetlen gratuláció nektek, fantasztikusak voltatok!

Galéria: Kovács Albert/Hópárduc Expedíció-Sorozat