Labdarúgás

Schäfer András: Álomszerű volt az elmúlt fél év

Fotó: mlsz.hu
Pécskai István
2021.11.22. 18:22

Berobbant a magyar labdarúgó-válogatottba Schäfer András, akinek egyértelműen az idei a legjobb éve profi karrierje során. A Dunaszerdahelyen, a szlovák élvonalbeli DAC-ban focizó 22 esztendős középpályás élt a lehetőséggel, amelyet Marco Rossi szövetségi kapitánytól kapott. Kiemelkedő teljesítménnyel hálálta meg az olasz tréner bizalmát, s kihagyhatatlanná vált a nemzeti csapat kezdőjéből. Azért dolgozik, hogy ez így is maradjon.

Ha egy szóval kellene jellemezni, milyen volt eddig számodra 2021, hogyan fogalmaznád meg?

Álomszerű.

És ha bővebben kifejtheted?

Akkor is leginkább hasonló kifejezéseket használnék. Az egész onnan indult, hogy az Európa-bajnokságot megelőző felkészülési meccsek nagyon jól sikerültek számomra. Ciprus ellen győztes gólt is szereztem, először voltam eredményes a válogatottban. Hihetetlen érzés volt, sohasem felejtem el a pillanatot. Innentől pedig minden jól alakult, bent ragadtam a kezdőcsapatban.

Következett a részben hazai rendezésű kontinenstorna. Az első két csoportmeccset, Portugália és Franciaország ellen a budapesti Puskás Arénában játszotta a válogatott. Mindkét mérkőzésen kezdő voltál. Hogyan emlékszel vissza a találkozókra?

Hátborzongató hangulatot teremtettek a szurkolóink, elképesztő erőt adott a támogatásuk. A portugálok ellen noha sajnos nem sikerült jól a végjáték, s kikaptunk három-nullára, úgy érzem, emelt fővel jöhettünk le a pályáról. A franciákkal szembeni meccs pedig még nagyobb élmény volt. A világbajnoki címvédő ellen vezettünk, s végül egy-egyes döntetlent értünk el telt ház előtt. Büszke vagyok rá, hogy részese lehetettem a sikernek.

Ezt követően, a németek ellen sorsdöntő meccs várt a válogatottra Münchenben. Gólt szereztél, és csupán néhány percre volt a gárda a csodával felérő továbbjutástól…

Úgy mentünk neki annak a mérkőzésnek, hogy miért ne juthatnák tovább akár a németek otthonában is. Le a kalappal a szurkolótáborunk előtt, amely Németországba is elkísért bennünket, és olyan hangulatot teremtett, mintha hazai pályán játszottunk volna. Varázslatosan alakult meccs a nyolcvannegyedik percig, hiszen kettő-egyre vezettünk. Végül kettő-kettő lett a végeredmény, s lecsúsztunk a továbbjutásról, de így is felejthetetlen élmény marad a találkozó.

Mit éreztél a Münchenben szerzett találatod után?

Szavakkal nehéz leírni, mennyire boldog voltam. Hihetetlen érzés volt, olyan pillanat, amelyre mindig jó szívvel gondolhatok vissza. De nemcsak erre a momentumra. Tényleg álomszerű volt az elmúlt fél év.

Ugyanakkor a kiemelkedő Eb-szereplés után a világbajnoki kvalifikáció sajnos nem sikerült. Mi volt ennek az oka?

Úgy érzem, nem reális elvárás jelenleg, hogy a válogatott bekerüljön a legjobb tizenhárom európai csapat közé, márpedig a vb-re jutáshoz ez kell. Elképesztően erős a mezőny, elég csak említeni, hogy a legutóbbi két Eb győztese, Portugália és Olaszország is pótselejtezőre kényszerült. Természetesen azért van bennem keserűség, hogy nem jött össze a továbbjutás.

Bízol benne, hogy karriered során összejön a világbajnoki részvétel? Legutóbb 1986-ban szerepelt vébén a válogatott…

Természetesen ez a célom. Úgy érzem, a generációváltás jól sikerült a nemzeti csapatnál. Sok fiatal játékos van az együttesben, akik még sokáig meghatározó tagjai lehetnek a válogatottnak. Mindent megteszünk, hogy a 2026-os vébére kijussunk.

Bár a válogatottban rendkívül sikeres voltál, s három gólt is szereztél idén, klubod, a DAC várakozáson alul szerepelt eddig. A gárda jelenleg csak negyedik a szlovák bajnokságban. Ennél biztosan jobb szereplést reméltél a szezon előtt.

Igen, csalódott vagyok. Sajnos eddig az idény nem úgy alakult, ahogy terveztük. Azon vagyunk, hogy feljebb lépjünk a tabellán, jó játékkal és győzelmekkel szeretnénk megörvendeztetni szurkolóinkat.

Meglehetősen sűrű volt számodra az év. Lesz lehetőséged pihenni?

Hosszú tengerparti nyaralást nem tervezek, idehaza igyekszem kikapcsolódni. Várom az ünnepi időszakot, a családom társaságában igyekszem feltöltődni a következő esztendőre.

Kapcsolódó témák: #DAC | #labdarúgás | #magyar válogatott |