,,Remélem, a válogatott visszavág Sztojkovicsnak”

Pécskai István Fotó: O. Jakócs Péter
2023.09.07. 12:33

A magyar labdarúgó-válogatott célja, hogy zsinórban harmadszor is kijusson az Európa-bajnokságra. A mieink ennek érdekében a következő lépést ma este tehetik meg: Marco Rossi együttese 20:45-kor (TV: M4 Sport) Belgrádban Szerbia ellen lép pályára Eb-selejtezőn, amelyet a hazaiak büntetése miatt zárt kapuk mögött rendeznek.

A szerbek szövetségi kapitánya az a Dragan Sztojkovics, aki 1997-ben játékosként részese volt a jugoszlávok mieink elleni vb-pótselejtezős diadalának. Akkor a magyar válogatott 7-1-es és 5-0-s vereséget szenvedett, Predrag Mijatovics hét gólt szerzett, de a csapatkapitány Sztojkovics is kiemelkedően játszott, nem tudták őt tartani a védőink.

Mracskó Mihály, az ETO korábbi, 25-szörös válogatott játékosa is szerepelt az említett két mérkőzésen.

,,Rossz emlékeket idéz fel bennem a párharc, s főként a 7-1-es hazai vereség. Sztojkovics kemény ellenfél volt, csibészes megmozdulások jellemezték, nehéz volt ellene futballozni. Ahogyan ezt szinte mindenkiről el lehetett mondani a jugoszlávok közül, klasszisok alkották azt a csapatot. Most már szerencsére arról beszélhetünk, hogy a magyar válogatott teljesen egyenrangú ellenfele a szerbeknek. Bízom benne, hogy idegenben is meg tudjuk szerezni a három pontot, s remélem, a válogatott visszavág Sztojkovicsnak” – árulta el Mracskó Mihály a Győr+ Médiának.

Az ETO színeiben 145 NB I-es bajnokin szerepelt Mracskó szerint az esélyeinket növeli, hogy a szerbek büntetése miatt zárt kapuk mögött rendezik a találkozót. Az európai szövetség (UEFA) szabályai szerint ilyen esetben csak gyerekeket engedhetnek be a mérkőzésre.

,,Pokoli hangulatot tudnak teremteni a szerb drukkerek hazai pályán, így mindenképpen előny, hogy nem mehetnek be a hazai ultrák a belgrádi stadionba. Ugyanakkor ki kell emelni, hogy Marco Rossi válogatottja nagyon erős, egyre több focistánk játszik topbajnokságban, és az idehaza futballozó játékosok is hasznos tagjai a nemzeti csapatnak. Óriási eredmény lenne, ha egymást követő harmadik Európa-bajnokságra is kijutna a válogatott – mondta Mracskó Mihály, aki hentesként dolgozik, de 55 esztendősen is rendszeresen futballozik kispályán. Megtiszteltetés számára, hogy az öregfiúk-válogatottban is számítanak rá. Elmondása szerint a futball örök szerelem számára.

Az ETO-val 2013-ban bajnoki címet nyert szerb Nikola Trajkovicsot is megkérdeztük az esélyekről.

,,A magyar válogatott nagyon jó focit játszik, és rendkívül sokat fejlődött az elmúlt öt-hat esztendőben. Nehéz meccs lesz, de remélem, hogy Szerbia meg tudja szerezni a három pontot” – fogalmazott Nikola Trajkovics, aki edzőként tevékenykedik, a szerb élvonalbeli Radnicki Nist irányítja.

Eb-selejtező, G csoport, 5. forduló
Szeptember 7., csütörtök

Litvánia–Montenegró 18:00
Szerbia–Magyarország M4 Sport, 20:45
Szabadnapos: Bulgária

Az állás

  1. Magyarország 3 2 1 – 5–0 +5 7
  2. Szerbia 3 2 1 – 5–1 +4 7
  3. Montenegró 3 1 1 1 1–2 –1 4
  4. Bulgária 4 – 2 2 2–6 –4 2
  5. Litvánia 3 – 1 2 1–5 –4 1