Rácz Koppány: cél a párizsi olimpia!

Fotó: Szlovén Kajak-Kenu Szövetség
Szigeti Sándor
2022.04.08. 20:03

A magyar kajakszlalom egyik legígéretesebb versenyzője a huszonegy éves Rácz Koppány. A Graboplast Győri VSE sportolója első magyarként mindjárt két érmet, egy aranyat és egy ezüstöt is nyert 2019-ben Szlovéniában, a solkani junior Európa Kupán. Ha lendülete kitart, ő lehet az első magyar férfi szlalomos az olimpiák történetében.

A pécsi születésű fiatalember annyira komolyan veszi választott sportágát, a vadvízi evezést, hogy Szlovéniában készül és edz a versenyekre.

„A szüleim több mint húsz éve raftingtúrák szervezésével foglalkoznak, én tehát már beleszülettem ebbe a világba. Tizenegy éves voltam, amikor a család úgy döntött, hogy abbahagyja az ingázást Pécs és Szlovénia között és kiköltözik. Először én is a családi túrákon vettem részt, aztán lementem az egyik helyi szlovén klubhoz, hogy kipróbáljam magam. Nagyot néztek, amikor megjelentem a huszonöt kilós plasztik hajómmal, rajtam kívül ugyanis már mindenkinek modern karbonhajója volt. Olyat korábban én még nem is láttam” – mesél nevetve a kezdetekről Koppány, vagy ahogy mindenki hívja, emlegeti és ismeri: „Kopi”.

Nem kevés bátorság és hihetetlen technikai tudás kell ahhoz, hogy valaki egyáltalán leérjen egy szélvészgyors, profi raftingpályán. Tavaly ősszel Koppány hajója is összetört, pedig mindent jól csinált:

Fotó: Szlovén Kajak-Kenu Szövetség

Hat-nyolc éves gyerekek is lejöttek edzeni, és egyszer csak azt láttam, hogy az egyik kis srác beborul az örvénylő vízbe. Gyorsan odaeveztem hozzá, kihúztam, majd biztonságban partra tettem. Kiszálltam én is, és éppen kísértem felfelé, amikor több mint egy méter vizet engedtek rá a pályára, ami elsodorta a parton lévő hajómat. Csúnya vége lett, nekicsapódott egy sziklának és összetört.”- mondja Kopi, aki egy pillanatra sem bánta meg, hogy segített.

2019-ben szerződött Győrbe, Weisz Róbert hívta, ő pedig örömmel igazolt a Rába partra. Még ugyanebben az évben, immár győri színekben sporttörténelmet írt Szlovéniában:

„Solkan nekem nagyon sokáig hazai pálya volt, hiszen éveken át itt edzettem. Nagyon szeretem viszont a kihívásokat, ezért tavaly októberben Ljubljanába költöztem, ahol azóta még nehezebb pályákon, klasszis versenyzőkkel, olimpikonokkal és szlovén válogatottakkal készülök Borut Javornik edző irányításával.”

Fotó: Szlovén Kajak-Kenu Szövetség

A cél pedig mi más lehetne, mint a 2024-es párizsi játékok, még akkor is, ha hosszú út vezet odáig:

„Tokióban huszonöt férfi szlalomos kapott indulási lehetőséget, vagyis a legjobbak között kell lennem, ha ott akarok lenni a következő olimpián. De éppen azért csodálatos ez a sport, mert bármi megtörténhet, bárki nyerhet. Elég egy kapuhiba, és a legnagyobb klasszisok is rögtön a mezőny végén találják magukat. A szlalom minden nap tartogat valami újat és izgalmasat, nem lehet kétszer ugyanúgy lejönni a pályán. Szeretnék napról-napra fejlődni, világkupa középdöntőket menni és meg sem állni Párizsig – fogalmazott a győri kajakszlalomos.

Kapcsolódó témák: #Graboplast Győri VSE | #Győr | #kajak-kenu | #sport |